Otkazan sastanak SAD-a i tri države Centralne Amerike

Konačni nacrt sporazuma dogovorile su sve članice UN-a u julu 2018, osim SAD-a koji je ranije odbio da učestvuje u tome (EPA)

Sjedinjene Američke Države otkazale su sastanak sa zvaničnicima tri države Centralne Amerike, a koji je trebalo da se dogodi tokom naredne nedelje, saopštila je Vlada El Salvadora.

Izrazila je žaljenje zbog otkazanog sastanka planiranog u Washingtonu između članova Alijanse za prosperitet, grupe u kojoj su SAD, El Salvador, Honduras i Gvatemala i koja ima za cilj jačanje ekonomske saradnje, prenosi Reuters.

“El Salvador je spreman da učestvuje i čeka da se odredi novi datum konferencije”, navodi se u saopštenju.

State Department za sada nije komentarisao otkazivanje sastanka.

U Ministarstvu spoljnih poslova Hondurasa rečeno je da je konferencija otkazana zbog neslaganja oko datuma, što je potvrđeno i u Ministarstvu spoljnih poslova Gvatemale.

Spor i zbog diplomatskih odnosa s Kinom

Washington Post je u subotu objavio, pozivajući se na američke zvaničnike, da je sastanak otkazan nakon što su predstavnici El Salvadora i Gvatemale rekli da neće poslati izaslanike.

Alijansa za prosperitet osnovana je 2014. godine, sa ciljem da se spreči migracija iz “severnog trougla” – El Salvadora, Hondurasa i Gvatemale, jačanjem ekonomskog rasta i osnivanjem bezbednosnih programa.

Međutim, zvaničnici SAD-a i Centralne Amerike su poslednjih meseci u sporu, jer su brojne centralnoameričke porodice pogođene politikom SAD-a da razdvaja decu i roditelje migranata na granici.

Reuters, takođe, podseća da je SAD u petak povukao svoje ambasadore iz El Salvadora, Dominikanske Republike i Paname, zbog odluke tih država da prekinu diplomatske odnose sa Tajvanom i uspostave ih sa Pekingom.

Izvor: Agencije