Otkazan najveći turistički sajam na svijetu zbog korona virusa

U posljednjih nekoliko dana sve veći broj izlagača otkazivao je dolazak u Berlin (EPA)

Zbog korona virusa, otkazan je najveći turistički sajam na svijetu, Međunarodna turistička burza (ITB) u Berlinu, koja je trebala biti održana od 4. do 8. marta.

“U posljednjih nekoliko dana sve veći broj izlagača otkazivao je dolazak u Berlin. Sajam je prije toga bio rasprodan”, saopćila je uprava Sajamskog društva Berlin novinskoj agenciji dpa, prenosi Hina.

Otkazivanje sajma je za javni servis ARD potvrdila i senatorica grada-savezne zemlje Berlin Dilek Kalayci.

Prema informacijama Sajamskog društva Berlin, nadležna zdravstvena služba gradske četvrti Charlottenburg-Wilmersdorf, u kojoj se sajam održava, posljednjih dana postrožila je uvjete dolaska izlagača i gostiju u Berlin.

Sajmovi i preporuke

“Svaki je gost trebao dokazati da ne dolazi iz nekog od rizičnih područja ili da nije bio u kontaktu s nekom od osoba koje su boravile u tim područjima. Sajam Berlin nije bio u stanju ispuniti te uvjete i zato smo se teškog srca odlučili za potpuno otkazivanje”, rekao je direktor Berlinskog sajma Christian Goeke.

Njemačka vlada trenutno raspravlja o tome kako se odnositi prema novonastaloj situaciji s korona virusom kada su u pitanju velike manifestacije poput sajmova.

Vlada bi trebala izdati preporuke, ali ne i zabrane, saopćeno je prije sastanka.

Direktor Njemačkog ureda za turizam Norbert Kunz izrazio je žaljenje zbog otkazivanja ITB-a, koji je najvažniji sajam za turističku djelatnost iz čitavog svijeta, pa tako i Njemačku.

“ITB je od ogromne važnosti za njemački turizam, ali zdravlje i sigurnost građana imaju prednost”, kazao je Kunz.

Izvor: Agencije