Otkaz generalnom inspektoru koji istraživao Pompea

Steve Linick je imao manju ulogu u istrazi o impičmentu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump otpustio je generalnog inspektora State Departmenta Stevea Linicka, koji je, kako je saopćio predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, otvorio istragu o državnom sekretaru Mikeu Pompeu.

“Saznao sam da je Ured generalnog inspektora otvorila istragu o sekretaru Pompeu”, naveo je predsjedavajući ovog odbora Eliot Engel, koji je osudio otpuštanje Linicka.

Jedan neimenovani zvaničnik State Departmenta potvrdio je da je Pompeo preporučio da se otpusti Linick, ali nije naveo razlog za to, prenosi Tanjug.

Trump je u pismu, koje je u poslao predsjedavajućoj Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, rekao kako je važno da ima puno povjerenje u osobe koje obavljaju funkciju generalnog inspektora.

Postavio ga Barack Obama

“To više nije slučaj s ovim generalnim inspektorom”, naveo je Trump, prenosi CNN.

Linick je u petak navečer dobio obavještenje da je otpušten i da će ga zamijeniti Stephen Akard, blizak saradnik potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea, dodaje Guardian.

U pismu se navodi da će otkaz stupiti na snagu za 30 dana.

Linick je posljednji u nizu nezavisnih vladinih čuvara pravde koji su otpušteni nakon što je Trump oslobođen optužbi tokom istrage o procesu za njegov opoziv.

Linick, kojeg je bivši predsjednik Barack Obama prvi put imenovao za generalnog inspektora, imao je manju ulogu u istrazi o impičmentu, dodaje Tanjug.

Izvor: Agencije