Otišao je i ‘Pobješnjeli bik’ Jake LaMotta

Jake La Motta je, imao najširu i najtvrđu vilicu u historiji boksa, što je koristio kao metod zastrašivanja protivnika (Screenshot / YouTube)

Jake (Giacobbe) LaMotta, jedan od prvih boksera koji nas je uveo u “zlatnu eru” boksa, umro je u 95. godini života. LaMotta je počeo boksati mnogo prije “velikih” zvijezda koja su poslije zasijale i kada je boks bio na granici između uličnih tuča i Madison Square Gardena.

Dok je i u privatnom životu LaMotta izazivao skandale te bio na naslovnicama novina prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata, takav je bio i borac. Stil mu je uvijek bio napadački, bez mnogo tehnike. Na suparnika bi napadao od prve do posljednje sekunde meča, uvijek s gornjom stranom tijela ispred. Kako je poslije utvrđeno, La Motta je imao najširu i najtvrđu vilicu u istoriji boksa i to je koristio kao metod zastrašivanja protivnika, unoseći mu se u glavu, ali i da umanji udarce u tijelo.

Za današnja vremena ne može se reći da je imao lijepu taktiku, da se lijepo kretao u ringu, ili da ga je bilo lijepo gledati, kao danas Joshuu, Klička ili mnogo ranije Mohammeda Alija. Kod LaMotte nije bilo predviđanja, mijenjanja tehnike, njenog prilagođavanja protivniku. Od prve sekunda, ili od prvog udara gonga, on je samo išao naprijed, trudeći se da po svaku cijenu dobije protivnika, o čemu svjedoči veliki broj nokauta, čak 30 od 106 profesionalnih borbi.

Veze s mafijom

Od navedenih 106 borbi, pobijedio je 83 puta. Neriješene su bile četiri, a izgubio je 19 borbi, i to najviše od Sugar Raya Robinsona, s kojim je imao šest borbi i samo jednu dobio i za kojeg bi se moglo reći da mu je bio “životni protivnik”. S visinom od “samo” 173 centimetra, “Bik iz Bronxa”, Italijan porijeklom, bio je osuđen da se bori samo u poluteškoj kategoriji.

LaMotta je 14. novembra izgubio od nepoznatog Billyja Foxa i ovaj poraz je prijetio da će mu uništiti karijeru. Nakon poraza, državna njujorška komisija za boks, provjeravajući meč i okolnosti oko njega, utvrdila je da je borba bila namještena.  LaMotta je mnogo kasnije priznao u svojim memoarima da je “činio uslugu mafiji”. Suspendovan je, a kasnije postao predmet istrage američkog Federalnog istražnog biroa.

Njegova povezanost sa američkom mafijom provukla se i kroz naredni meč, s Francuzom Marcelom Cerdanom. LaMotta je pobijedio, iako je od pete runde imao dislocirano rame. U osmoj rundi zadao mu je 104 udarca, od čega se Cerdan nije oporavio. Dogovorena je bila i uzvratna borba, ali je Cerdan, pri povratku kući, poginuo na letu Air France, zajedno sa svima u avionu.

LaMotta je branio svoju prvu titulu u poluteškoj kategoriji protiv Tiberija Mitrija 1950. godine u Madison Square Gardenu. Pobijedio je jednoglasnom odlukom sudaca. Naredni izazivač mu je bio Laurent Dauthuille, s kojim se LaMotta već jednom borio i pobijedio ga. Magazin Ring proglasio je ovu borbu “Mečom godine”. Serijom udaraca, LaMotta je jednostavno Dauthuillea izbacio iz ringa.

No, naredni protivnik mu je opet bio Robinson. Meč je prozvan “Masakr na dan Svetog Valentina”. Robinson ga je serijom udaraca ostavio poraženog na konopcima. Uprkos svemu, nikada ga nije uspio nokautirati.

Oscar De Niru

Nakon poraza od Robinsona, nije mogao zadržati boksersku slavu. Prešao je u lakšu kategoriju i birao partnere koji mu nikako nisu mogli biti odskočna daska do poluteške. Pobijedio ga je nepoznati Billy Klingore i tada se “Pobješnjeli bik” odlučio penzionisati.

Posvetivši se mirnijem životu i penziji, LaMotta je odlučio otvoriti klubove. Međutim, “mirnije” mu nije bilo, jer ga je policija uhapsila, navodno je podvodio maloljetnice starijoj gospodi u Miamiju. Iako je tvrdio da nije kriv, ipak je dobio šestomjesečnu zatvorku kaznu.

Da je bio svestrana ličnost, potvrđuje i to da se poslije prebacio na snimanje serija i stand-up komediju. Snimio je 15 filmova. Ulogu o filmu o njemu dobio je Robert De Niro. Trenirao ga je lično LaMotta, sve dok mu nije rekao da je “sada profesionalni bokser”. Film Ragging Bull, koji je snimljen 1980. godine, nije bio u najavi jedan od holivudskih blokbastera. Ipak, Američka asocijacija glumaca i režisera dodijelila je Oscara upravo za ovaj film Robertu De Niru.

Izvor: Al Jazeera