Otac žrtve Germanwingsa poziva na brigu o pilotima

Govoreći u blizini mjesta nesreće, Philip Bramley je kazao da je Lubitzov motiv bio nebitan (AP)

Otac jedne od žrtava avionske nesreće u francuskim Alpima pozvao je na veću brigu aviokompanija za dobrobit pilota.

Tužioci kažu da vjeruju da je njemački kopilot Germanwingsa Andreas Lubitz namjerno avionom udario u planinu, da je sakrio bolest od svog poslodavca, uključujući i to da je trebao biti na bolovanju na dan nesreće.

“Vjerujem da bi aviokompanije trebale biti tarnsparentnije i voditi brigu o našim najboljim pilotima kako im ništa ne bi nedostajalo. Mi naše i živote naše djece prepuštamo u njihove ruke“, rekao je Philip Bramley iz Hulla u sjevernoj Engleskoj.

Njegov 28-godišnji sin, Paul Bramley, bio je jedna od 150 osoba koje su poginule u utorak u padu aviona kojim je kopilotirao Lubitz.

Govoreći u blizini mjesta nesreće, Philip Bramley je kazao da je Lubitzov motiv bio nebitan.

“Ono što je relevantno je da se to nikada ne bi trebalo ponoviti. Moj sin i svi ostali koji su poginuli u tom avionu ne trebaju nikada biti zaboravljeni”, rekao je.

Teški testovi za pilote

Germanwings, kćerka-firma Lufthanse, kojoj se Lubitz pridružio 2013. godine, odbio je u subotu odgovoriti na pitanje da li je kompanija bila svjesna zdravstvenih problema koje je kopilot mogao imati. Samo je rečeno da je prošao sve potrebne preglede.

Stručnjaci kažu da su provjere za pilote jako stroge, ali da se uglavnom fokusiraju na fizičko zdravlje. Mentalno stanje pilota se obično ocjenjuje samo jednom – prije nego što kompanija odlučiti da li da ih uzme u program obuke. Čak i u toj situaciji osoba može prikriti latentan problem.

“Testiranje na osnovu kojeg možete pristupiti programu za obuku letenja u Lufthansi je jako teško i zato se većina kandidata, koji se obučavaju na tim kursevima za pilote, ozbiljno priprema za testove”, rekao je David Hasse, glavni urednik njemačkog web portala airliners.de.

“Postoje kapaciteti za obuku, kompanije specijalizirane za obuku koje ljude pripremaju kako da polože te testove i koje vas, također, savjetuju kako da se ponašate za vrijeme psihološkog testiranja”.

Lufthansa tvrdi da se od pilota zahtijeva da “polože” godišnji medicinski test, koji nadgleda njemačka Federalna uprava za civilni aviosaobraćaj, ali kompanija sama ne provjerava svoje uposlenike, već se oslanja na njih – da sami saopće ako se radi o bilo kakvim problemima.

Kopilot Airbusa Germanwingsa Andreas Lubitz imao je više od 10 godina iskustva te više od 6.000 sati leta na letjelicama Airbusa.

Smatra se da je kopilot Lubitz namjerno oborio letjelicu Germanwingsa u kojoj je poginulo 150 putnika i članova posade.

Izvor: Agencije