Osumnjičeni za trovanje Skripalja liječnik vojne tajne službe

Sergej Skripalj, Trovanje
Londonska policija odbila je komentirati spekulacije o pravom identitetu optuženih (EPA)

Drugi od dvojice Rusa koji su osumnjičeni za pokušaj trovanja nekadašnjeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji liječnik je u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi – GRU, objavio je istraživački website Bellingcat.

Kako prenosi Reuters, Bellingcat, koji se bavi obavještajnim pitanjima, naveo je da je njegovo pravo ime Aleksandar Jevgenjević Miškin (39), a ne Aleksandar Petrov, što je ime pod kojim ga je prošlog mjeseca Velika Britanija optužila.

Britanski tužioci optužili su Petrova i još jednog muškarca, označenog kao Ruslan Boširov, da su nervnim gasom “novičok” u martu ove godine pokušali otrovati Skripalja i njegovu kćerku.

‘U Velikoj Britaniji kao turisti’

Bellingcat je prošlog mjeseca identificirao Boširova kao pukovnika GRU-a, čije je pravo ime Anatolij Čepiga.

Londonska policija odbila je komentirati spekulacije o pravom identitetu optuženih i ponovila da vjeruje da su oni koristili lažna imena.

Rusija odbacuje svaku umiješanost u trovanje Skripaljevih, a dvojica optuženih su u Moskvi izjavili da su putovali u Veliku Britaniju kao turisti i da su u Salisbury išli da “vide katedralu”.

Izvor: Agencije