Osumnjičeni za napad u Burgasu žive u Libanu

U prošlogodišnjem napadu u Burgasu je ubijeno pet Izraelaca, vozač autobusa i jedan napadač (AP)

Dvojica osumnjičenih za napad u bugarskom ljetovalištu Burgas, koji se dogodio jula prošle godine i u kome je ubijeno petero izraelskih turista, identificirani su i obojica žive u Libanu, rekao je bugarski sigurnosni zvaničnik, prenosi Tanjug.

Za taj napad u kojem su poginuli i bugarski vozač i bombaš, osumnjičeno je troje ljudi, uključujući i mrtvog napadača.

Stanimir Florov, načelnik bugarske antiterorističke jedinice, izjavio je da su imena osumnjičenih poznata, da su u istoj zemlji i da je od libanskih vlasti zatraženo da pomažu u istrazi, prenio je AP.

U utorak je u zvaničnom bugarskom izvještaju, poslije istrage koja je trajala sedam mjeseci, navedeno da postoje “dobro zasnovani razlozi da se sugerira” da dvojica osumnjičenih pripadaju vojnom krilu Hezbollaha.

U dokumentu se dodaje da oni godinama žive u Libanu, jedan sa kanadskim pasošem, a drugi s australskim.

Nepoznat identitet

Identitet bombaša je, međutim, i dalje nepoznat, iako su uzorci DNA dati i obavještajnim agencijama u drugim zemljama, rekao je bugarski zvaničnik.

On je, također, objelodanio kako je bilo planirano da bomba eksplodira dok je autobus u pokretu, ali da su “teroristi očito pogriješili”.

Direktor Europola Rob Wainwright je potvrdio tu izjavu, istakavši za AP da bombaš nije planirao poginuti. Ekspert Europola je rekao je da je bomba aktivirana na daljinsku kontrolu.

Da je eksploziv aktiviran dok je autobus bio pun bilo bi više žrtava i veći dio dokaza bi bio uništen, kazao je Florov, dodavši da bi u tom slučaju istraga krenula od nule.

Kanadski ministar za informacije Jason Kelly rekao je da je jedan od osumnjičenih rođen u Libanu, da je došao u Kanadu kada mu je bilo osam godina i postao kanadski građanin, te napustio tu zemlju sa 12 godina.

Vjeruje se da ima dvojno libansko-kanadsko državljanstvo.

Izvor: Agencije