Osujećen pokušaj puča u Gabonu, pobunjenici uhapšeni

U videosnimku vojnici su pozvali stanovnike Gabona da 'ustanu' protiv predsjednika Alija Bonga (Screenshot / YouTube)

Pripadnici Nacionalne žandarmerije Gabona uhapsile su grupu vojnika koja je jutros zaposjela sjedište nacionalne radio stanice i pročitala proglas o vojnom udaru u toj afričkoj državi, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik vlade Gabona i ministar informisanja Guy-Bertran Mapangou obratio se novinarima i saopćio kako su pobunjenici iz reda gabonske vojske uhapšeni i kako je pokušaj vojnog udara osujećen.

“Situacija u zemlji je stavljena pod kontrolu i za nekoliko sati će sve biti normalizirano”, kazao je Mapangou.

Vojni oficiri izveli su, kako je ranije javila agencija Reuters, očiti vojni udar u ponedjeljak ujutro u Gabonu.

Dodaje se kako su pobunjeni vojnici zauzeli stanicu državnog radija i objavili svoje nezadovoljstvo predsjednikom Alijem Bongom, koji se oporavlja od moždanog udara u Maroku.

Bongovo novogodišnje obraćanje “osnažilo je sumnje u predsjednikove sposobnosti da nastavi vršiti svoje dužnosti u uredu”, objavio je pukovnik Obiang Ondo Kelly, vođa samoproglašenog Patriotskog pokreta odbrambenih i sigurnosnih snaga Gabona.

Ministar komunikacija Gabona kasnije je objavio kako je većina odmetnutih vojnih oficira uhapšena, te kako je situacija pod kontrolom.

No, još su bili prisutni navodi o povremenim pucnjavama u prijestolnici Librevilleu.

Policijski sat

Obraćanje je objavljeno u 4:30 sati po lokalnom vremenu, a Reutersov izvor blizak Vladi ove afričke države rekao je kako su se čuli pucnjevi kod državne TV stanice, te kako izgleda da su zavjerenici mala grupa vojnika.

Vojnici gabonske Republikanske garde potom su se pojavili na državnoj televizijskoj stanici i kazali kako su pokrenuli puč “kako bi povratili demokratiju” u ovu afričku državu.

Isti oficir, pukovnik Obiang Ondo Kelly koji je komandant Garde, pročitao je saopćenje u kojem se navodi kako je vojska preuzela kontrolu nad Vladom.

Uz njega su bila još dva naoružana vojnika u maskirnim uniformama i zelenim beretkama.

Agencija AP navodi kako je u prijestolnici Librevilleu uveden policijski sat, te kako je prekinut Internet. Dodaje se kako u ovom gradu na obali Atlantika patroliraju tenkovi i vojna oklopna vozila.

Glasnogovornik predsjednika Reutersu je kazao kako će uskoro objaviti saopćenje.

Porodična vladavina

Bongo (59) je bio hospitaliziran oktobra prošle godine u Saudijskoj Arabiji nakon pretrpljenog moždanog udara, a u Maroku je na liječenju od novembra.

Tokom novogodišnjeg obraćanja priznao je kako ima zdravstvenih problema, ali i kako se oporavlja od njih. Reuters navodi kako je gabonski predsjednik neke riječi promrmljao, nije pomjerao desnu ruku, ali kako je mimo toga izgledao prilično zdrav.

Porodica Bongo vlada ovom državom skoro pola stoljeća. Ali Bongo je naslijedio svog oca Omara koji je preminuo 2009. godine. Njegov reizbor 2016. godine bio je propraćen nasilnim demonstracijama i optužbama za prevaru.

Bongo je tada pobijedio s razlikom od manje od 6.000 glasova, zbog čega su krenuli nasilni sukobi između demonstranatai policije, tokom čega je zapaljen parlament.

Evropska unija je tvrdila kako je pronašla nepravilnosti tokom glasanja u provinciji Haut-Ogooue, koja slovi kao Bongovo uporište, u kojoj je osvojio 95 posto glasova, sa izlaznošću od 99,9 posto.

Američki vojnici

Američki predsjednik Donald Trump u petak je objavio kako je američka vojska poslana u tu državu zbog straha od mogućih nasilnih protesta u Demokratskoj Republici Kongo, nakon tamošnjih predsjedničkih izbora. 

U pismu kongresmenima Trump je otkrio kako su prvi od ukupno 80 pripadnika vojske stigli u tu afričku državu u srijedu kako bi zaštitili američke građane i diplomatske institucije u Kinšasi, prijestolnici Konga, u slučaju izbijanja nasilja.

Kinšasa se nalazi nekoliko stotina kilometara od Gabona.

Izvor: Al Jazeera i agencije