Osuđenici – legalni politički kandidati

Andro Vlahušić prošle je nedjelje pobijedio na izborima za gradonačelnika Dubrovnika.

U osvajanju trećeg mandata za prvo mjesto u tom gradu imao je podršku SDP-a i Hrvatske narodne stranke, koji su kandidaturu podržali uprkos pravomoćnoj presudi za zloupotrebu položaja i ovlasti kojom je uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora. 

Zakonske prepreke za njegovu kandidaturu nije bilo. Ali presuda nije zasmetala ni građanima koji su, prema mišljenju nevladinih udruženja, za biranje pravomoćno osuđenih, jednako odgovorni kao i političke stranke.

“Građani moraju snositi odgovornost, ne birati takve ljude, ali i stranke moraju reći svoje i eliminirati takve ljudi iz svojih redova”, kaže Dragan Zelić iz udruženja Gong.

Odricanje od kandidata

No, rijetke su situacije da se stranke odriču svojih jakih lokalnih igrača. Praksa u Hrvatskoj pokazala je da to toga dolazi tek kad kritike javnosti počinju ozbiljno štetiti stranačkom rejtingu. 

“Stranke neće maknuti ljude koje im nose puno glasova, jer osvajanje gradova nose veliku političku moć”, kaže novinar Ivan Pandžić.

Veliku političku moć posljednjih 15 godina u Zagrebu ima Milan Bandić.

Zagrebački gradonačelnik nalazi se u pritvoru iz kojeg je jučer ozvaničio osnivanje političke stranke. I dalje ima podršku građana, a iza rešetaka bi vrlo lako mogao i krenuti u utrku za reizbor, čak i ako protiv njega počne sudski proces.

“Trebalo bi uvesti mogućnost da ukoliko se bar potvrdi vaša optužnica, da se bar suspendirate s dužnosti, jer ovako postaje cirkus, pada povjerenje građana u politiku, na politiku se gleda na nešto u čemu sudjeluju samo oni koji su spremni krasti, a pošteni građani ne žele u politiku”, kaže Dragan Zelić.

I dok zakon o izboru saborskih zastupnika priječi kandidiranje za parlament, pravomoćno osuđenim na više od pola godine, na lokalnom nivou takvih ograničenja nema. Ali problem nije u zakonu, smatra novinar Ivan Pandžić, jer se njime, ističe, ne mogu detaljno predvidjeti sve situacije.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera