Osuđeni ratni zločinac tvrdi da je predavač ‘za jedan dan’

Vladimir Lazarević je na sudu u Hagu osuđen na 14 godina zatvora (EPA)

Umirovljeni srbijanski general Vladimir Lazarević, koji je pred Haškim sudom osuđen za ratne zločine počinjene na Kosovu te pušten na slobodu nakon odsluženja dvije trećine kazne, negirao je da je imenovan za predavača na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Beogradskoj Politici je rekao kako je bio pozvan da “održi jedno predavanje i prenese iskustva u odbrani države”, navodeći da je govorio o “herojstvu srpskih vojnika u odbrani zemlje od NATO agresije i tokom protivterorističke operacije na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine”.

Lazarević je pred Haškim sudom proglašen krivim po zapovjednoj odgovornosti, jer je, kao zapovjednik Prištinskog korpusa, a potom i kao zapovjednik Treće armije Vojske (Savezne Republike) Jugoslavije, sudjelovao u zajedničkom zločinačkom pothvatu protjerivanja Albanaca na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Osuđen je na 15 godina zatvora, a ta kazna je poslije žalbe preinačena na 14 godina.

U haškom zatvoru proveo je više od 10 godina, gdje je nekoliko puta operiran.

Predavanje bez honorara

“Stvara se neka neistinita slika oko toga, i u zemlji i u inostranstvu, da sam ja imenovan za predavača. Ne, nisam imenovan. Nisam ničiji činovnik, niti sam dobio angažman od aktuelne politike. Pozvan sam od rukovodstva Vojne akademije da prenesem svoja iskustva u odbrani zemlje i s velikim zadovoljstvom sam ga prihvatio”, objašnjava Lazarević za Politiku

Za to, naglasio je, niti je plaćen, niti je dobio bilo kakav honorar.

“Mi dobro znamo, a to više izgleda nije tajna, da se naša vojna doktrina, sposobnost, podvizi i heroizam srpske vojske, kao i taktika Prištinskog korpusa za vreme bombardovanja 1999. godine, izučavaju u vojnim školama i na vojnim univerzistetima u celom svetu, čak i u jedinicima NATO, iako to niko ne želi javno da prizna”, rekao je Lazarević.

Prema njegovim riječima, “za iskustva Srbije zainteresovane su mnoge armije”, te je upitao “zašto onda vojska Srbije, akademci i sadašnje starešine ne bi čuli ta iskustva.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin nedavno je najavio da će generali i oficiri Vojske Jugoslavije, koji su zapovijedali tokom ratova devedesetih, biti predavači na državnoj Vojnoj akademiji u Beogradu.

Lazarević je pušten na slobodu prije dvije godine, a po dolasku na niški aerodrom rekao je da je osuđen bez dokaza i da je preživio “haško gubilište”.

Ministri na svečanom dočeku

Dočekali su ga tada najviši politički dužnosnici Srbije, a iz Haaga do Niša doputovao je u pratnji tadašnjih ministara pravde, odnosno obrane Nikole Selakovića i Bratislava Gašića.

Na niškom aerodromu priređen mu je svečani doček u kojem su sudjelovali tadašnji ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, predstavnici Grada Niša, crkve, kao i brojni građani.

Osim njega, u istom postupku u Haagu za zločine nad kosovskim Albancima osuđeni su bivši potpredsjednik Vlade Jugoslavije Nikola Šainović (na 18 godina zatvora), načelnik stožera srbijanske policije na Kosovu Sreten Lukić (20 godina), bivši zapovjednik Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković (22 godine) i bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić (15 godina).

Optužnicom je bio obuhvaćen i bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, koji je oslobođen krivnje po svim točkama optužnice.

Izvor: Al Jazeera i agencije