Osuđeni ratni zločinac Merčep u toplicama

Merčep je osuđen na sedam godina zatvora jer nije spriječio zločine nad srpskim civilima (Arhiva)

Nakon što je hrvatski portal Index donio priču da osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep, koji služi kaznu od sedam godina zatvora zbog ubojstva 43 civila tokom rata u Hrvatskoj dane provodi u banji umjesto u zatvorskoj ćeliji, ministar branitelja Tomo Medved izjavio je da je to učinjeno po preporuci liječnika.

“Radi se o preporuci liječnika i uputnici za toplice. Mi smo, kao što inače radimo u takvim situacijama, podržali inicijativu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa”, kazao je Medved uoči sjednice užeg kabineta hrvatske Vlade.

Dodao je kako takav način izdržavanja kazne podržavaju “ako se radi o hrvatskim braniteljima i ako liječnici daju svoju preporuku za takav oblik rehabilitacije, a ustanove u kojima izdržavaju kaznu ne mogu pružiti takvu uslugu”.

O istom pitanju hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je samo kako “postoje pacijenti koji su traumatizirani nakon inzulta”. 

“Gospodaru života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog velesajma pa sve do Pakračke poljane vrijeme provedeno u Krapinskim Toplicama računa u služenje zatvorske kazne”, naveo je Index.

Index navodi kako je Merčep i prošle godine boravio na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama.

Hrvatskom portalu je to potvrdio i neimenovani pravosudni policajac, koji je izjavio da ga je “sram zbog sustava u kojem radi i koji omogućava počiniteljima najtežih kaznenih djela povlašten tretman”.

Na teret mu se stavlja smrt 43-oje ljudi

Merčep je u svibnju 2016. godine osuđen na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao “merčepovci” nije spriječio zločine nad srpskim civilima.

Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Merčep od početka tvrdi da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom.

Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer svoje podređene u zločinima nije spriječio.

“Merčepovci” su, prema tvrdnjama iz optužnice, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo  mučenja i zlostavljanja.

Najpoznatiji zločin koje su Merčepove postrojbe počinile jeste ubojstvo zagrebačke obitelji Zec, pri čemu je Mihajlo Zec ubijen na ulici u Zagrebu, a njegova supruga Marija i kćerka Aleksandra ubijene su na Medvednici.

Izvor: Agencije