Osuđeni ratni zločinac izabran u vrh Socijalističke partije Srbije

Socijalistička partija Srbije, druga po snazi stranka u toj državi, u svoj najvažniji organ odlučivanja izabrala je i Nikolu Šainovića, bivšeg bliskog saradnika Slobodana Miloševića i osuđenog za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Zločini zbog kojih je Šainović osuđen na 18 godina zatvora nisu pominjani u SPS-u, dok pojedini analitičari smatraju da je riječ o nastavku negiranja presuda Haškog tribunala.

“Mislimo da je zaslužio, koji je dostojno branio Srbiju u Hagu”, rekao je Ivica Dačić, predsjednik SPS-a i ministar spoljnih poslova Srbije.

“Dostojanstvo” Nikole Šainovića Dačić vidi u tome što je 12 godina bio u Haškom tribunalu.

Zajednički zločinački poduhvat

Predao se 2003, a 2015. godine je pušten na slobodu, nakon odležane dvije trećine kazne, na koju je osuđen kao jedan od ključnih učesnika u zajedničkom zločinačkom poduhvatu nasilnog protjerivanja stotina hiljada albanskih civila sa Kosova.

Slavica Đukić-Dejanović iz SPS-a izjavila je da je Šainović disciplinirano izdržao kaznu na koju ga je osudio Haški tribunal, poslije čega je on “građanin koji ima sva prava i da bi bila diskriminacija ne dozvoliti mu da se bavi politikom”.

“On je jedan od vrsnih analitičara političkog života i on je čovek koji zaslužuje da se čuju njegova iskustva u metodama političkog života”, rekla je ona novinarima u Beogradu, odgovarajući na pitanje čime je osuđeni ratni zločinac zaslužio mjesto u Predsjedništvu SPS-a.

Pojedini analitičari smatraju da je vraćanje Šainovića u vrh SPS-a povratak u 90-te godine prošlog vijeka, s porukom da se ništa nije naučilo iz posljednje decenije 20. stoljeća.

Pravo na resocijalizaciju se ne negira nikome, ali u društvima u kojima se zločini negiraju, kažu stručnjaci, angažiranje osuđenih za ratne zločine pitanje je morala.

‘Dobar potez pred izbore’

“Govorimo o tome da se zaista nije na adekvatan način govorilo uopšte o tim ratnim zločinima, koji su učinjeni samim presudama, te stoga imate utisak da se ovde radi o nekom ko nije osuđivan ili nekome ko je činio nešto dobro, odnosno spada u tu novu kategoriju heroja koja se godinama proizvodi”, kazao je za Al Jazeeru Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Odluka SPS-a za političke analitičare je dobro proračunat potez pred izbore.

Dačić, kojeg vide kao pragmatičnog političara, shvatio je da se mora vratiti dio glasača koji su otišli njegovim koketiranjem s Demokratskom strankom.

“On je osetio da se mora igrati malo na te stare osećaje, igranje na tu vrstu nekog blagog revizionizma jedne patriotske patetike na tonu patriotizma 90-ih godina i na Šainovićevo iskustvo”, smatra beogradski novinar Zoran Panović.

O povratku u politiku Nikola Šainović nije želio govoriti za Al Jazeeru.

I Šljivančanin u vrhu politike

“Kratko nam je rekao da je u Predsedništvo partije postavljen pro forme te da ne namerava da se politički angažuje”, javlja iz Beograd reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Šainović nije jedini osuđenik koji se politički angažirao.

Veselin Šljivančanin, osuđen za zločine počinjene u Vukovaru, učlanio se u vladajuću Srpsku naprednu stranku i vrlo brzo postao član Glavnog odbora najjače partije u Srbiji.

Šainović je bio premijer Srbije 1993. godine, u vrijeme rekordne hiperinflacije, koja je do kraja te godine iznosila 316 miliona posto, dok mjesečna primanja većine građana nisu prelazila deset njemačkih maraka.

Izvor: Al Jazeera i agencije