Osuđeni makedonski državljani koji su ratovali za ISIL

Tužilac Panovski tražio je produženje mjere pritvora za sve osuđene zbog opasnosti od bijega (EPA)

Sud u Skoplju osudio je na šest godina zatvora makedonske državljane koji su bili dio paravojnih formacija grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), dok je jedan od optuženih osuđen na devet godina zatvora zbog “terorističkog organiziranja”, prenosi portal A1on.

Osuđeni su Elmedin Osmani, Ahmed Džengis, Orhan Župani, Bunjamin Feto, Safet Ramadani, Ibrahim Šabani i Almir Mirtovski, koji su na prethodnom ročištu priznali djelo za koje se terete, odnosno “učešće u stranim vojskama, paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorištičko organiziranje”.

Tužilac Naum Panovski nakon izricanje presude tražio je produženje mjere pritvora za sve osuđene zbog opasnosti od bijega.

Koristili se društvenim mrežama

Šestorica osuđenih u augustu prošle godine, u saradnji s partnerima Globalne koalicije u borbi protiv terorizma i ISIL-a, bila su optužena, zatim lišena slobode i onda predana makedonskim sudskim vlastima.

Kako su izjavili, imali su namjeru postati dio paravojnih formacija, zbog čega su napustili teritoriju Makedonije i otišli u Siriju na obuku, gdje su učestvovali kao borci ISIL-a u vojnim aktivnostima u toj zemlji i Iraku.

Osim učešća u paravojnim formacijama, prikupljali su materijalna i finansijska sredstva posredstvom društvenih mreža i drugih oblika komunikacije te su pozivali i vrbovali druga lica za učešće u paravojnim formacijama van teritorije Makedonije.

Izvor: Agencije