Osuđen brat južnokorejskog predsjednika

Lee Sang-deuk je u šest navrata bio poslanik, a uhapšen je u julu prošle godine (AP)

Južnokorejski sud osudio je u četvrtak starijeg brata predsjednika Lee Myung-baka na dvije godine zatvora, nakon što je utvrđeno da je odgovoran za korupciju, prenosi Fena.
   
Sud u Seulu je, također, naredio da Lee Sang-deuk (77) plati kaznu od 750 miliona vona (700.000 dolara) za koliko je utvrđeno da je primio kao mito od bankara i biznismena.
   
Lee, koji je u šest navrata bio poslanik, uhapšen je u julu prošle godine pod optužbom za zloupotrebe dužnosti i pomaganje bankama u problemu da izbjegnu reviziju poslovanja.

Nedovoljna likvidnost
   
Njegove aktivnosti dovođene su u vezu s velikim korupcijskim skandalom s početka 2011. godine, kada su četiri štedionice obustavile rad po nalogu vlasti zbog nedovoljne likvidnosti.

To je izazvalo dodatne istrage i kontrolu južnokorejskih banaka.
   
Do sada je 16 štedionica suspendirano, a četiri bankara su izvršila samoubistva, podsjeća AFP.

Lee je bio najveći finansijski darodavac u predsjedničkoj izbornoj pobjedi njegovog brata 2007, ali kritičari kažu da je zatim pokušao osigurati što više utjecaja nad državnim poslovima.
       
Presuda je i velika sramota za južnokorejskog predsjednika, koji se već morao izvinjavati zbog serije korupcionaških slučajeva u koje su bili umiješani njegovi bliski saradnici.

Izvor: Agencije