Osude izjave Ruže Tomašić o Srbima

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak najoštrije je osudio izjavu predsjednice Hrvatske konzervativne stranke i članice Europskog parlamenta Ruže Tomašić o Srbima u Hrvatskoj.

Ruža Tomašić je nedavno, komentirajući navode ministra rada Srbije Aleksandra Vulina da Hrvatska ne treba Srbiji dijeliti lekcije već da pogleda u svoje dvorište, izjavila: “Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati da idu u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju.”

Na pitanje Al Jazeere kako Srbi u Hrvatskoj trebaju shvatiti tu njenu poruku, Tomašić je rekla da je trebaju shvatiti onako kako je rekla. 

“Znači, ima puno Srba koji su ili umiješani u pobunu, u ratni zločin. Pa imate silovatelja koji hodaju po Vukovaru. Žene ih sreću svaki dan i nikom ništa. Znači, želim upravo da shvate onako – znači, ima puno onih koji su griješili protiv Hrvatske, a da im Republika Hrvatska nije napravila ništa. Znači, ako Republika Hrvatska počne čistiti svoje dvorište, počet će sa njima. Nismo mi počeli govoriti o čišćenju, nego je ministar počeo govoriti o čišćenju”, rekla je Tomašić.

Crnadak: Fašistička izjava

Komentirajući raniju izjavu Tomašić, Crnadak je u srijedu rekao da je riječ o fašističkoj izjavi kojom se jedan narod označava “prljavim” i kojom se ljudima prijeti samo zato što pripadaju jednom narodu.

“Danas, kada se u Evropi gradi zajednički front za borbu protiv svih oblika radikalizma i kada svi težimo ka saradnji i toleranciji, stavovi Tomašić su ne samo šovinistički i uvredljivi nego nanose ogromnu štetu evropskoj ideji i procesu pomirenja u regionu”, poručio je Crnadak, a prenosi Fena.

Mišljenja je da je posebno opasno što je Tomašić zastupnica u Europskom parlamentu, a ovakvi komentari potiču euroskeptike i protivnike pozitivnih procesa.

Izrazio je uvjerenje da će službene politike zemalja Zapadnog Balkana, zemlje iz koje dolazi Tomašić te zemalja Europske unije, biti snažnije od ”mračne i prevaziđene politike” zastupnice Tomašić, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

‘Ratnohuškačka retorika’

Istarski demokratski sabor je u srijedu najoštrije osudio izjave Tomašić, nazvavši ih ”neprimjerenim, neprihvatljivim i nedopustivim istupima javnog govora mržnje”.

“Izjava i ratnohuškačka retorika Ruže Tomašić neprihvatljive su i potpuno neprimjerene u svakom civiliziranom društvu. One se kose sa svim načelima modernog društva i nikako ne smiju biti prihvaćene kao legitiman politički stav”, naveo je u priopćenju predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Izrazio je uvjerenje da građanke i građani Hrvatske u potpunosti odbacuju izjave Ruže Tomašić.

Miletić je rekao kako vjeruje i da hrvatski građani znaju dobro razlikovati domoljubne vrijednosti od netrpeljivosti prema sugrađanima.

Naglasio je kako Hrvatska, kao najnovija članica Europske unije, ima jedinstvenu priliku da se u Europi i u svijetu pokaže kao moderna država u kojoj se poštuju prava svih građana i nacionalnih manjina te promoviraju vrijednosti poput suživota, tolerancije, multikulturalizma, ali i uvažavanja drugih i drugačijih.

Izvor: Al Jazeera i agencije