Osude iz cijelog svijeta na odluku o Jerusalemu

Palestinske nacionalne i islamske snage proglasile su generalni štrajk u Jerusalemu u četvrtak (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je u srijedu kao “historijsku” odluku američkog predsjednika da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela i premjesti ambasadu SAD-a u taj grad, koju su osudili arapski i muslimanski lideri.

Netanyahu je pozvao druge zemlje da slijede postupak SAD-a i premjeste svoje ambasade u Izraelu u Jerusalem, prenosi Reuters.

Izraelski premijer je u ranije snimljenoj video poruci rekao da svaki mirovni dogovor s Palestincima mora uključiti Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu.

Palestinske nacionalne i islamske snage proglasile su generalni štrajk u Jerusalemu u četvrtak.

‘Vječita palestinska prijestolnica’

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kazao je da se američka odluka protivi svim međunarodnim i bilateralnim odlukama i sporazumima.

On je izjavio da je Trumpova odluka ohrabrenje za okupaciju i kolonizaciju i da podriva ulogu SAD-a kao mirovnog posrednika.

Prije Trumpovog obraćanja u Bijeloj kući, arapski i muslimanski lideri upozoravali su na moguće nasilje, koje bi moglo poteći nakon ovakve odluke.

Stotine Palestinaca palilo je ranije u srijedu američke i izraelske zastave, kao protest protiv odluke.

Također su nazvali Jerusalem svojom “vječitom prijestolnicom”.

Nema alternative dvodržavnom rješenju

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da nema alternative dvodržavnom rješenju između Izraela i Palestinaca i da je Jerusalem pitanje koje treba biti riješeno u direktnim pregovorima o konačnom statusu.

“Uvijek sam bio protiv bilo kojih unilateralnih mjera koje će ugroziti šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca”, kazao je on poslije odluke Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

“U ovom trenutku velike zabrinutosti, želim biti jasan: nema alternative za dvodržavno rješenje. Nema ‘plana B'”, rekao je Guterres novinarima, prenosi Reuters.

On je, također, dodao da će učiniti sve da podrži izraelske i palestinske lidere da se vrate svrsishodnim pregovorima.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron kazao je da Francuska ne podržava Trumpovu odluku, prenosi agencija Anadolija.

Evropska unija je izrazila ozbiljnu zabrinutost nakon odluke SAD-a, ističući da bi to moglo negativno utjecati na mirovne pregovore.

“Potrebe obje strane moraju se ispuniti i mora se pronaći način da se riješi status Jerusalema kao buduće prijestolnice obje države”, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini.

Protesti u Gazi

Na ulicama Pojasa Gaze održavaju se protesti protiv američke odluke o Jerusalemu.

Na poziv Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze održavaju su protesti na kojima okupljeni nose zastave Palestine kao i transparente u znak podrške Jerusalemu, prenosi agencija Anadolija.

Na stotine demonstranata su osudili Trumpovu odluku o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i premještanju ambasade SAD-a u Jerusalem.

Muhammed Ebu Asker, predstavnik Hamasa, istakao je da će Jerusalem i dalje biti muslimanski grad.

“Koliko god okupacija da potraje, Jerusalem će uvijek biti muslimanski”, rekao je Asker.

Pozvao je sve muslimane da pruže podršku Palestincima i Jerusalemu.

“Pitanje Jerusalema je važnije od pitanja Palestine, jer je to islamsko pitanje”, kazao je predstavnik Hamasa.

Osude islamskih zemalja

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je odluku SAD-a da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela kao “neodgovornu” te pozvalo SAD da preispita tu odluku.

Egipat odbacuje odluku SAD-a o Jerusalemu, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Egipta i dodaje da Trumpovo priznanje Jerusalema kao izraelske prijestolnice ne mijenja pravni status grada, prenosi Reuters.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana saopćilo je da Iran “ozbiljno osuđuje” odluku SAD koja, kako se navodi, krši međunarodne rezolucije.           

Saudijska Arabija izrazila je također protivljenje Trumpovom potezu navodeći da on “provocira osjećanja muslimana širom svijeta”.

Katar je također ocijenio da odluka o premještanju američke ambasade u Jerusalem predstavlja “opasnu eskalaciju i smrtnu kaznu za sve koji žele mir”.

Jordanski kralj Abdullah II izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Trumpom kome je rekao da ignoriranje prava Palestinaca, muslimana i kršćana u Jerusalemu može samo da izazove širenje ekstremizma.

Liban također upozorava da Trumpova odluka prijeti mirovnom procesu i stabilnosti u regiji.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se ispred američkog konzulata u Istanbulu, u znak protesta zbog odluke američkog predsjednika o Jerusalemu, javlja Reuters.

“Osuđujemo neodgovornu izjavu američke administracije kojom je Jerusalem priznao kao glavni grad Izraela te odluku o premještanju ambasade SAD-a u Jerusalem”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je pozvalo američku administraciju “da preispita ovu pogrešnu odluku i da izbjegava nepromišljene postupke”.

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu je osudio ovaj potez i kazao kako takva odluka predstavlja otvoreno kršenje međunarodnog prava i rezolucija UN-a.

Izvor: Agencije