Oštećeni u slučaju ‘Dubljanska’ nisu obeštećeni

Kad su se sredinom novembra 2008. godine, zbog nesavjesne gradnje jedne višekatnice, urušile četiri porodične kuće u središtu Beograda, nadležni su obećavali kako će odgovorni biti izvedeni pred sud, a oštećeni zbrinuti i obeštećeni.

Danas su ti ljudi i dalje bez krova nad glavom, ali i pred sudom.

Prisjećati se svakog detalja na ruševinama onoga što je nekada bio dom i tako već punih sedam godina, čekajući pravdu – glasi životna priča Vladimira Lazića, jednog od oštećenih u slučaju ‘Dubljanska’.

Drugog izbora nema, iako su glavni krivci za urušavanje njegove i još tri porodične kuće dobili trogodišnje kazne zatvora.

“Dobili smo krivičnu presudu ali vidimo da i pored toga ne možemo nikako da pokrenemo stvar sa nulte tačke, to jest iz minusa. Zašto? Zato što jednostavno nikakvu materijalnu nadoknadu od svega toga ne možemo da imamo jer je glavnookrivljeni u krivici čovek koji nema praktično ništa na svom računu i nema ništa od neke svoje imovine“, kazao je Vladmir Lazić.

Parnički postupak

Oštećeni su u međuvremenu pokrenuli parnični postupak protiv nadležnih gradskih službi za koje je u krivičnom postupku, vještačenjem, utvrđena odgovornost.

No, ni nakon pet godina, stvari se nisu pomjerile sa mrtve tačke.

“Svi znaju da je firma koja je radila šipove pismenim putem upozorila Grad da se šipovi postavljaju protivzakonito, mimo projekta, da će doći do urušavanja, tada je konstatovano da se sve radi po projektu, međutim, u krivičnom postupku, građevinski inspektori su rekli da oni nisu zatekli ni projekat na građevini, ni investitora, da su ga zvali da dođe kod njih da ostavi dokumentaciju, da su otišli na godišnji odmor a onda je već bilo kasno“, istakla je oštećena Nives Čulić.

A život im se i dalje urušava, dok čekaju na zadovoljenje pravde. I saniranje zapuštene temeljne jame bez koje je obnova njihovih kuća neizvodljiva.

“Još uvek nije utvrđeno, za sve ove godine, da li je neko iz Skupštine Grada, odnosno Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove prekršio zakon kada je izdavao tu građevinsku dozvolu. To je jedini osnov da oni budu obeštećeni od strane grada“, mišljenja je gradski menađer Goran Vesić.

Ništa bolje nije ni na opštinskom nivou. 

“U opštini Vračar, na čijoj se teritoriji Dubljanska ulica nalazi, rečeno nam je da nisu odgovorni za taj slučaj. Opština je, kako kažu, nadležna samo za objekte površine do 800 m2“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Anne Marie Ćurčić.

Slučaj Dubljanska, kažu u Komitetu pravnika za ljudska prava koji odnedavno zastupa oštećene, pokazuje ne samo kakve mogu biti posljedice propusta tužilaštva, već i opštu sliku stanja pravosuđa u Srbiji.

Još jedno u nizu ročišta u slučaju Dubljanska, zakazano je za 2. decembar.

Izvor: Al Jazeera