Oštećena džamija u Prijedoru

Sinoć nakon finala Svjetskog Prvenstva u košarci, između SAD i Srbije, je na Čaršijskoj džamiji u Prijedoru razbijeno staklo na dva prozora, potvrdila je  Marija Matić, portparolka Centra javne bezbjednosti Prijedor.

Po njenim navodima se incident desio nakon završetka ove utakmice, a krivac je jedna osoba koja se izdvojila i razbila stakla na gradskoj džamiji.

“Ovakve incidente ne treba shvatiti olako”, izjavio je je Goran Zorić, aktivista prijedorske nevladine organizacije “Kvart“, te naveo kako ovo nije prvi put da su se ovakve stvari desile u Prijedoru.

Uništena vrata džamije u Banjoj Luci.(Slika preuzeta sa stranice IZ u BiH)

 

Zorić smatra da je poražavajuća činjenica to, što takve incidente većinom počine mladi, koji na taj način izražavaju svoj identitet.

Mladić rukom razbio prozor

Bh. mediji prenose da je policija jutros privela 20-godišnjeg Prijedorčanina, koji je u policiji izjavio da je bio pod utjecajem alkohola kada je počinio ovo krivično djelo.

Portparol CJB Prijedor, Marija Matić, je nakon njegove izjave konstatirala da se ne radi o izazivanju vjerske i nacionalne mržnje, već da je u pitanju izlazak grupe navijača, koja se nakon utakmice okupila u centru grada.

Imam Čarsijske džamije u Prijedoru, Omer efendija Redžić, je za Dnevni avaz izjavio da su mladići,koji su se po njegovim navodima okupili oko ponoći, psovali  tursku majku, a sa sobom su nosili transparente na kojima je pisalo Prijedor/Srbija.

U jednom trenutku jedan mladić je preskočio ogradu i rukom razbio prozor, gdje je ostavio i tragove  krvi, a potom je pobjegao.

U ovom trenutku sastaje se izvršni odbor IZ Prijedor gdje će dati svoj sud i preuzeti slijedeće korake.

Po navodima rijaseta Islamske zajednice, je dva dana prije incidenta došlo do vandalskih napada na Ferhadija džamiju u Banjoj Luci.

Ovo se dogodilo neposredno nakon utakmice Srbija-Francuska, koja je igrana u petak 12. septembra.

Tom prilikom, od strane za sada nepoznatih osoba, oštećena je limena zaštitna ograda oko Ferhadija džamije, te je ista kamenovana komadima asfalta.

Istraga je u toku.

Izvor: Agencije