Ostavku podnio još jedan ministar u hrvatskoj Vladi

Ostavka hrvatskog ministra državne imovine Gorana Marića rezultat je razgovora između premijera Andreja Plenkovića i Gorana Marića od prije nekoliko dana i nije iznenađenje, priopćeno je u ponedjeljak iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Goran Marić uputio je ostavku predsjedniku Vlade u ponedjeljak ujutro pisanim putem te je kasnije u izjavi o njoj obavijestio javnost, dodaje se u Vladinu priopćenju.

Marić je izvijestio da je podnio neopozivu ostavku na mjesto ministra državne imovine u Novom Vinodolskom tijekom potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina, kazavši da mu je to zadnji ugovor koji će potpisati.

Predstojnik Ureda hrvatskog premijera Zvonimir Frka Petešić izjavio je u ponedjeljak da će premijer Andrej Plenković tijekom rekonstrukcije Vlade odlučiti o tomu ukida li se ministarstvo državne imovine te naglasio kako će o svemu javnost biti obaviještena kad završe konzultacije.

‘Premijer će odlučiti ukida li se ministarstvo’

“Premijer će odlučiti prilikom rekonstrukcije Vlade o tomu ukida li se ministarstvo državne imovine. Konzultacije su u tijeku i javnost će biti obaviještena kada budu gotove”, rekao je Frka Petešić novinarima ispred sjedišta hrvatske Vlade, Banskih dvora, gdje je trajao sastanak premijera sa suradnicima, a spekuliralo se da je tema rekonstrukcija Vlade.

Istaknuo je kako je predsjednik Vlade znao da će ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak podnijeti ostavku.

Frka Petešić nije odgovorio na pitanje je li premijer tražio od Marića ostavku, ponovivši da je ostavka rezultat razgovora od prije nekoliko dana.

Nije odgovorio niti na pitanje zašto zajedno nisu izvijestili javnost o ostavci, napomenuvši kako u tomu ne vidi ništa sporno. “Nisam primjetio da se cijela javnost pita o tomu, možda pojedini novinari, ali mislim da javnost zanima što radi Vlada, a ne tko i kada daje ostavku”, odgovorio je.

Goran Marić podnio je u ponedjeljak neopozivu ostavku, poručivši kako je podnosi “u nastalim okolnostima i atmosferi teške medijske difamacije statusa i opstrukcije normalnog rada i djelovanja Ministarstva državne imovine” i njega kao ministra.

“Podnio sam neopozivu ostavku i predao dopis Hrvatskom saboru za aktivaciju zastupničkog mandata. Niti jedan dan nisam proveo miran”, prenosi Marićeve riječi Al Jazeerin reporter Marin Veršić.

Prema Marićevim riječima, doživljavao je “programiran pritisak” i “neprihvatljivu medijsku orkestracija u odnosu na ozbiljan posao koji radim s državnom imovinom”.

“Nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na dostojanstvo … Postao sam meta i odlučio podnijeti neopozivu ostavku”, kazao je Marić.

Potpisao posljednji ugovor

U posljednje vrijeme objavljeno je u hrvatskim medijima nekoliko priča u kojem se Marića povezuje s poslovima kupoprodaje stanova te ulozi u obnovi dijela franjevačkog samostana u Zagrebu, koji je prije osam godina pretvoren u studentski dom.

Marića je počeo provjeravati i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – USKOK, nakon otkrića portala Index o tome kako je Marić došao do stana u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu.

Ostavku je Marić podnio u Novom Vinodolskom, tijekom potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina, kazavši da mu je to posljednji ugovor koji će potpisati.

“Radio sam pod strašnim pritiskom. Nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na sebe i svoju obitelj”, rekao je Marić iznenađenim novinarima, dodavši kako “više nije dostupan, jer je već vratio mobitel Ministarstvu” državne imovine.

U pisanoj ostavci, koju je uputio premijeru Andreju Plenkoviću, a čije dijelove prenosi Hina, Marić ističe kako neopozivu ostavku podnosi “u nastalim okolnostima i atmosferi teške medijske difamacije statusa i opstrukcije normalnog rada i djelovanja Ministarstva državne imovine” i njega kao ministra.

“Ustvrđujem da Ministarstvo državne imovine, od samog utemeljenja, niti jednog dana nije radilo u mirnim i nesmetanim okolnostima. Radio sam pod gotovo programiranim pritiskom i okolnostima u kojima se poticala i prešutno odobravala stalna dvojba o organizacijskoj utemeljenosti Ministarstva i uspostavljanju potrebne regulativnosti statusa državne imovine”, navodi Marić u ostavci.

‘Rušiteljski i dirigiran medijski pritisak’

Također kaže kako je jednako tako nepojmljiva i neprihvatljiva vrijednosna zamjena činjenica pri kojoj je “medijska orkestracija i stvaranje atmosfere linča prioritetnije od mirnog i razumnog uvida u vrijednost, domet i učinke državne imovine” u političkom, gospodarskom i društvenom prostoru Hrvatske.

Pri tome je, dodaje Marić, “neshvatljivo da je ozbiljan rad i procesi oživljavanja desetljećima zapuštene i otete državne imovine postao nebitan pred ciljanim rušiteljskim i dirigiranim medijskim pritiskom”.

“Uz svijest o veličini, značaju i dragocjenosti državne imovine, ali i spoznaju o nametnutim okolnostima, nisam u stanju pristati i izdržati neviđeni medijski i javni udar na dostojanstvo, mir i integritet moje obitelji. Uznemiravanje moje obitelji učinilo je sve druge razloge moje ostavke nebitnim”, poručuje Marić u pisanoj ostavci Plenkoviću.

Prošloga tjedna ostavku je podnio još jedan ministar u hrvatskoj Vladi, Lovro Kuščević, koji je vodio Ministarstvo uprave.

Izvor: Al Jazeera i agencije