Ostavke Merzel i Sabe na funkcije u SDP-u

Advokat Marine Lovrić-Merzel navodi kako njegova klijentica još nije podnijela ostavku na mjesto županice (Pixsell)

Uhićena županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić-Merzel, kojoj je na Zagrebačkom županijskom sudu prošlog tjedna određen jednomjesečni istražni pritvor, podnijela je ostavku na sve stranačke funkcije pa tako i na mjesto člana Predsjedništva Socijaldemokratske partije. Ostavku na mjesto člana podnio je i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, službeno je potvrđeno iz SDP-a.

Berislav Živković, odvjetnik županice Lovrić-Merzel, rekao je kako njegova klijentica još nije podnijela ostavku na mjesto županice.

Ostavke su stigle dva dana uoči sastanka predsjedništva vladajuće stranke u Hrvatskoj, na kojoj se trebalo odlučivati o njihovoj suspenziji.

Ostavke na stranačke dužnosti ne znače i napuštanje stranke te su oboje zadržali stranačke iskaznice.

USKOK tereti Merzel za više djela

Sutkinja istrage Zagrebačkog županijskog suda Jadranka Mandušić odredila je u četvrtak jednomjesečni istražni pritvor sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić-Merzel.

Pritvor joj je određen zbog opasnosti da bi mogla utjecati na svjedoke te ponoviti kaznena djela.

Pritvor je određen i osumnjičenima Silviju Kobeščaku, vlasniku tvrtke IGM Turopolje i predsjedniku Nadzornog odbora Cesta Sisak te Bernardu Popecu koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, zbog opasnosti da bi mogli utjecati na svjedoke.

No, Popecu je, ipak, prihvaćeno jamstvo za koje je ponudio više svojih nekretnina, tako da bi nakon provedene sudske procedure uz jamčevinu mogao biti pušten da se brani sa slobode. 

Hrvatski USKOK županici na teret stavlja da je od lipnja 2009. članovima Savjeta županice neosnovano isplaćivala mjesečne naknade od 5.000 kuna neto (650 eura), iako je znala da oni te poslove, zbog kojih su imenovani za članove Savjeta, već obavljaju u okviru tijela Skupštine i pravnih osoba Županije, te da za to primaju odgovarajuću naknadu.

Time je, sumnja USKOK, proračun Županije oštećen za najmanje šest milijuna kuna.

Tereti je se i za to da je od veljače 2012. do srpnja 2013. na traženje Popeca i njegove tvrtke po znatno većoj cijeni kupila neadekvatnu nekretninu za potrebe Zavoda za hitnu medicinu, iako je Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak.

Sporna prodaja nekretnine

Ugovor o kupoprodaji nekretnine, vrijedan 9,8 milijuna kuna (1.278.000 eura), županica je s vlasnikom tvrtke sklopila 30. svibnja 2012. godine, pri čemu je tvrtki pribavljena korist od najmanje 4,2 milijuna kuna (548.000 eura).

Županicu se tereti i za to da je od rujna 2010. do rujna 2013. Kobeščaku omogućila stjecanje udjela Županije u društvu Ceste Sisak, iako je znala da će time za Županiju nastati obveza naknade štete drugom društvu zbog neosnovanog odbijanja zaključenja ugovora.

Odbijeno društvo je na Trgovačkom sudu u Zagrebu protiv Županije pokrenulo parnični postupak zbog nadoknade štete, pa je županica potpisala sudsku nagodbu kojom se Županija obvezala društvu isplatiti 200.000 kuna (26.000 eura).

USKOK tereti Lovrić-Merzel i za to da je županijski proračun oštetila za 35.000 kuna (četiri i pol tisuće eura), jer joj je Županija po njezinom nalogu od ožujka 2010. do kraja 2013. plaćala privatne ručkove, proslave rođendana i nabavu prehrambenih artikala za privatne potrebe.

Osim toga, sumnja se da je županica od 2009. do 2013. službenom karticom plaćala privatne troškove za hranu, piće i gorivo, čime je sebi pribavila korist od najmanje 136.000 kuna (više od 17.000 eura).

Sabi ukinut imunitet

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo, jednoglasno i bez rasprave, predložilo je nedavno Hrvatskom saboru da skine imunitet SDP-ovom zastupniku i vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi.

Odobrenje za pokretanje i vođenje kaznenog postupka protiv Sabe predložilo je Državno odvjetništvo na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, a zbog kaznenog djela protiv imovine pronevjerom i kaznenog djela protiv službene dužnosti poticanjem na zlouporabu ovlasti.

“Tereti ga se da je od srpnja 2005. do rujna 2009. godine dio prikupljenih novaca za osiguranje boravka vukovarske djece na moru zadržao za sebe, a radi se o najmanje 10.000 eura”, pojasnila je predsjednica povjerenstva Gordana Sobol.

Tereti ga se i da je poticao na zlouporabu ovlasti i položaja. Naime, od direktora komunalne tvrtke u Vukovaru tražio je da zaposli Srđana Šijakovića, iako je znao da su sva radna mjesta popunjena.

Sobol je tada podsjetila i kako je Sabi već jednom skinut imunitet (za slučaj podmićivanja vukovarskih gradskih vijećnika), ali i pojasnila da se skidanje imuniteta odnosi samo na ono kazneno djelo za koje je traženo odobrenje.

Protiv Željka Sabe u tijeku je postupak na Županijskom sudu u Osijeku zbog podmićivanja dvoje vijećnika HDZ-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije