Ostavke i otkazi u Vatikanu poslije finansijskog skandala

Zbog curenja dokumenata povezanih s istragom o kupovini zgrade u londonskoj četvrti Chelsea podnio je i Domenico Giani, dugogodišnji šef sigurnosti u Vatikanu i lični tjelohranitelj pape (EPA)

Glavni finansijski regulator Vatikana Rene Bruelhar odlazi s položaja poslije skandala s luksuznom nekretninom u Londonu koju je izvršno tijelo Vatikana kupilo pod sumnjivim okolnostima, dok Sveta stolica poslije niza skandala iz prošlosti pokušava da uvede red i transparentnost u svoje finansije, pišu svjetski mediji, a Beta prenosi Radio slobodnu Evropu (RSE).

Šef Uprave za finansijske informacije (AIF) odlazi posle pokretanja istrage o transakcijama za kupovinu luksuzne zgrade u Londonu, a zbog istrage su prošlog mjeseca suspendirani drugi čovjek tog tijela, Italijan Tommaso Di Ruzza, kojeg je Bruelhar snažno branio, i još četiri zaposlena, ukazuje agencija France Presse (AFP).

AIF je osnovao prethodni papa Benedikt XVI s ciljem da se unese transparentnost u poslovanje Instituta za vjerske poslove (IOR), koji se često naziva “Vatikanska banka” i koji je bio umiješan u niz političkih i finansijskih skandala u posljednjih nekoliko decenije. Bruelhar je na čelu te službe od 2012. godine.

Dok je Vatikan saopštio da šef finansijske regulatorne službe odlazi s položaja jer mu nije obnovljen mandat, Bruelhar je za Reuters rekao da je podnio ostavku, mada nije ulazio u detalje.

Odlazak Bruelhara uslijedio je poslije, kako ističe Reuters, nezabilježenog policijskog pretresa kancelarija njegove organizacije i Državnog sekretarijata, glavnog administrativnog tijela Rimokatoličke crkve koje je investiralo u manjinski ulog u zgradi u Londonu koja je trebalo da bude pretvorena u luksuzne stanove.

Istraga i otkazi

Šef Sekretarijata, kardinal Pietro Parolin priznao je prošlog mjeseca da posao s nekretninama nije bio transparentan i obećao je da će rasvijetliti slučaj.

Poslije suspenzije direktora AIF-a Di Ruzze, ostavku zbog curenja dokumenata povezanih s istragom o kupovini zgrade u londonskoj četvrti Chelsea, podnio je i Domenico Giani, dugogodišnji šef sigurnosti u Vatikanu i lični tjelohranitelj pape.

Vatikanski tužilac Gian Piero Milano razmatra moguće kriminalne prekršaje poput pronevjere, zloupotrebe položaja, prevare i pranja novca povezanog s kupovinom nekretnine, rekli su za Reuters ljudi upoznati s istragom.

Član borda AIF-a Mark Odendahl podnio je ostavku navodeći kao razlog uklanjanje Bruelhara, ali i odluku međunarodnog konzorcija za finansijske informacije da suspendira AIF iz svoje komunikacione mreže poslije pretresa kancelarije vatikanske uprave, navodi Associated Press (AP).

Odendahl je za AP rekao da AIF ne može da prima i razmjenjuje informacije zbog odluke Egmonta koji okuplja agencije 130 zemalja. “Nema smisla ostati u bordu prazne školjke”, objasnio je on.

AIF je i dalje član Egmonta, ali je suspendiran iz mreže za razmjenu povjerljivih informacija za globalnu borbu protiv pranja novca.

‘Nejasni razlozi’

Tokom pretresa kancelarija AIF-a, vatikanska policija je zaplijenila dokumente, što je izazvalo uzbunu u međunarodnom tijelu čije će članice, ocjenjuje AP, sada biti manje spremne da dijele s vatikanskom službom svoje informacije iz straha da bi mogle doći u ruke vatikanske policije.

Razlog za policijski upad u AIF, ističe AP, nije jasan. Prema nalogu za pretres, tužioci su naveli samo da postupci AIF-a u vezi s zgradom u Londonu “nisu jasni” i okrivili njenog direktora Di Ruzzu da je bio u kontaktu s londonskom pravnom firmom koja je bila uključena u dogovor.

Veći dio naloga za pretres se tiče Sekretarijata, koji je 2012. uložio 150 miliona era u luksuznu zgradu u Chelseau, ali se ispostavilo da je hipoteka problematična i da je nekretnina izgubila vrijednost uslijed Brexita, dok su posrednici uzimali milione od Vatikana u naknadama.

Sekretarijat je 2018. odlučio da potpuno kupi zgradu i isplati ostale investitore, zbog čega je bio potreban zajam Vatikanske banke. Direktor Vatikanske banke, blizak papi Franji, i kancelarija generalnog revizora podigli su uzbunu kod tužioca upozoravajući da otkup djeluje sumnjivo, što je dovelo do pretresa.

Na kraju, ističe AP, pretres više djeluje kao rezultat internih sukoba – između Vatikanske banke s jedne strane i Sekretarijata i AIF-a s druge strane – u vezi znatne finansijske imovine Sekretarijata, koja je izvan računa Vatikana.

Skandal u Vatikanu

Papa je smijenio najvišeg finansijskog regulatora Vatikana dok se zakuhava finansijski skandal u vezi investicija u londonske nekretnine, ističe Wall Street Journal.

Odlazak Bruelhara, ocjenjuje njujorški list, produžava previranja u Vatikanu koji su već ugrozila povjerenje finansijskih regulatora širom svijeta u razmjenu informacija s AIF-om u okviru koordiniranja borbe protiv pranja novca, finansiranja terorizma, poreskih utaja i drugog finansijskog kriminala.

AIF je osnovan 2010. kako bi se Vatikanska banka povinovala međunarodnim standardima u borbi protiv finansijskog kriminala, ukazuje Wall Street Journal, dodajući da je pod Bruelharovim nadzorom od 2012. godine banka zatvorila hiljade računa, u nekim slučajevima zato što profili klijenata nisu odgovarali iskazanoj misiji banke da služi “vjerskim poslovima”.

Agencija Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca Moneyval hvalila je Vatikan za napore po pitanju finansijske transparentnosti, dok su organizacije za finansijski nadzor smatrale AIF svijetlom tačkom u pokušaju Vatikana da reformira svoje finansije, ali nagli odlazak dva visoka zvaničnika – Bruelhara i Di Ruzzaa – dovodi u pitanje uspeh reformskog programa papa Franje, koji je, kako navodi Wall Street Journal, izabran 2013. posle slučajeva navodne korupcije i nekompetencije u Vatikanu.

Agencija Moneyval bi sljedeće godine trebalo da provede procjenu u Vatikanu i zasad, ocjenjuje Wall Street Journal, nije jasno kako će odlazak Bruelhara uticati na proces, ali će komešanje na vrhu AIF-a vjerovatno zabrinuti zvaničnike tijela Vijeća Evrope.

Izvor: Agencije