Ostavka zbog najveće hakerske pljačke u historiji

Hakeri su vjerovatno ubacili zloćudni program (malware) u kompjuterski sistem centralne banke Bangladeša (AP)

Guverner Centralne banke Bangladeša podnio je ostavku zbog najveće hakerske pljačke u historiji.

Hakeri su pokušali ukrasti milijardu dolara, no zbog greške u kucanju, sa računa centralne banke u New Yorku, ukrali su gotovo 100 miliona američkih dolara i prebacili ih u kockarnice na Filipinima.

Ostavku guvernera Atiura Rahmana, tražio je ministar finansija Bangladeša, jer je guverner obavijestio Vladu o pljački deviznih rezervi tek mjesec nakon što je izvršena.

Htjeli ukrasti još 850 miliona dolara

Forenzičari su i dalje na mjestu nesreće, a ta pljačka je jedna od najvećih u historiji privrede.

”Sve centralne banke trebale bi biti veoma oprezne zbog hakerskih napada. Ovo je jednako loše kao i teroristički napad. Tako da mi, kao i sve centralne banke širom svijeta trebamo dodatno ojačati svoje sigurnosne sisteme i biti na stalnom oprezu”, rekao je Rahman.

Hakeri su vjerovatno ubacili zloćudni program (malware) u kompjuterski sistem centralne banke Bangladeša.

Hakeri, koji su “bombardovali” njujorški ogranak Federalnih rezervi, gdje se novac nalazio, sa desetinama zahtjeva za transfer, pokušali su da ukradu još 850 miliona dolara, ali su sigurnosni sistemi banke i greške u kucanju kod nekih zahtjeva spriječili punu krađu.

Hakerski napadi su se dogodili u petak kada je centralna banka Bangladeša zatvorena, dok njujorški ogranak Federalnih rezervi ne radi subotom i nedeljom.

Izvor: Agencije