Ostavka šefa njemačkih obavještajaca

Ostavka Heinza Fromma posljednja je u nizu neprijatnosti za njemačku obavještajnu službu u vezi sa slučajem 'Nacional-socijalističko podzemlje' (Reuters)

Šef njemačke obavještajne službe Heinz Fromm podnio je ostavku, nakon što je priznao da je njegova agencija uništavala fajlove o neonacističkoj ćeliji čija su ubistva imigranata potresla zemlju prošle godine.

Ostavka Fromma posljednja je u nizu neprijatnosti za njemačku obavještajnu službu u vezi sa slučajem “Nacional-socijalističko podzemlje” (NSU), koji je bio neotkriven više od decenije uprkos ubistvu deset ljudi, većinom turskih imigranata.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je da će Fromm krajem jula napustiti svoju poziciju, na kojoj je bio od 2000. godine.

Njemačke službe kažu kako nema indikacija da je Fromm naredio uništenje fajlova, ali da on preuzima odgovornost i zbog drugih nepravilnosti.

Svjedočenje pred parlamentom

Wolfgang Bosbach, član vladajućih demokršćana, rekao je listu Die Welt da je “Fromm bio branilac Ustava, a ne James Bond”, dodajući da su on i drugi poslanici u parlamentu pozvali na brzu i temeljitu istragu.

Njemački mediji javili su da je zvaničnik koji je radio u obavještajnoj službi osumnjičen da je uništio fajlove o operaciji regrutiranja desničarskih doušnika, dan nakon što se u javnosti pojavila informacija o umiješanosti NSU-a u ubistva.

Troje neonacista stoje iza ubistva osmero turskih i jednog grčkog imigranta te policajca u periodu od 2000. do 2007. godine.

Fromm je rekao listu Der Spiegel da je uništavanje dosjea u ovom slučaju nanijelo veliku štetu reputaciji njegove agencije, koja je poznata u Njemačkoj kao Savezni ured za zaštitu Ustava.

Uprkos ostavci, očekuje se da će se Fromm pojaviti kao svjedok u slučaju NSU pred parlamentarnim odborom kasnije ove sedmice.

Dugogodišnje nekažnjeno djelovanje

Njemački tabliod Bild saznaje da će Frommov zamjenik Alexander Eisvogel biti novi šef Saveznog ureda za zaštitu Ustava i da će Fromm (63), član Socijaldemokratske partije, otići u prijevremenu penziju.

Nijemci, opterećeni nacističkom prošlošću, bili su užasnuti vijestima od prošle godine da troje neonacista stoje iza ubistva osmero turskih i jednog grčkog imigranta te policajca u periodu od 2000. do 2007. godine.

Krivica NSU-a izbila je na svjetlo nakon što su dvoje iz te grupe počinili samoubistvo nakon neuspjele pljačke banke prošle jeseni.

Treći član grupe kasnije je uhapšen.

Kancelarka Angela Merkel javno se izvinila porodicama žrtava zbog nemara i grešaka koji su omogućili ćeliji NSU-a da djeluje nekažnjeno tako dugo.

Izvor: Agencije