Ostavka šefa holandske diplomatije, priznao da je lagao

Halbe Zijlstra je priznao da je lagao kada je izjavio da je prisustvovao sastanku na kojem je Vladimir Putin rekao da ima detaljne planove za 'veliku Rusiju' (EPA)

Holandski ministar vanjskih poslova Halbe Zijlstra podnio je u utorak ostavku, dan nakon što je priznao da je lagao kada je 2016. godine izjavio da je prisustvovao sastanku na kojem je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da ima detaljne planove za “veliku Rusiju”.

Kako je naveo u obrazloženju svoje odluke, njegov kredibilitet je time toliko narušen da je nemoguće da nastavi svoj posao, prenosi Reuters.

Tokom predizborne kampanje prije dvije godine, on je rekao da je 2006. godine bio u Putinovoj rezidenciji kada je čuo kako lider Kremlja govori o planovima za “veliku Rusiju”, koja bi, navodno, obuhvatila i neke ruske susjede.

Međutim, u ponedeljak je priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je za navodni Putinov komentar čuo “iz druge ruke”.

‘Primjer lažne vijesti’

“Jasno sam čuo Putinov odgovor na pitanje o onome što je smatrao ‘većom Rusijom'”, kazao je Zijlstra na tadašnjem okupljanju Narodne stranke za slobodu i demokratiju, koja vodi novu holandsku Vladu.

“Kazao je [Putin] kako bi to uključilo Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i baltičke države, a Kazahstan bi ‘bilo lijepo imati'”, rekao je Zijlstra u govoru koji je zabilježen na snimci.

Ranije je ruska ambasada u Holandiji odbacila kao “primjer lažne vesti” komentar holandskog ministra vanjskih poslova o navodnom agresivnom ruskom planu za stvaranje “velike Rusije”.

Izvor: Agencije