Ostavka savjetnika NASA-e za slijetanje na Mjesec

Mark Sirangelo podnio ostavku jer je NASA odustala od plana za reorganizaciju i nedostatka podrške u Kongresu (EPA)

Specijalni savjetnik direktora Američke svemirske agencije – NASA Mark Sirangelo, zadužen za strategiju za novo slijetanje na Mjesec do 2024. godine, podnio je ostavku zbog unutrašnjih sukoba i slabe podrške Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, prenose agencije.

Direktor NASA-e Jim Bridenstine potvrdio je kako je Sirangelo, koji je imenovan za savjetnika prije šest sedmica, podnio ostavku zbog toga što je Američka svemirska agencija odustala od plana za reorganizaciju i nedostatka podrške u Kongresu, javlja Reuters.

Nova misija nazvana je Artemis, po grčkoj boginji lova i Mjeseca i bliznakinji boga Sunca Apolona Artemidi.

Reuters navodi, pozivajući se na dva anonimna izvora, da Sirangelo podnosi ostavku nakon što su kongresmeni odbili dozvoliti NASA-i formiranje posebnog direktorata koji bi bio zadužen za nadgledanje budućih misija na Mjesecu i razvoja plana za istraživanje Marsa.

“Prijedlog nije usvojen, tako da nastavljamo s našom trenutnom organizacionom strukturom. Uzimajući u obzir da je NASA odustala od formiranja novog direktorata za misije, Mark [Sirangelo] je odlučio istražiti druge poslovne prilike”, poručio je Bridenstine.

Godišnji budžet 1,6 milijardi dolara

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa zatražila je od Kongresa da uveća NASA-in budžet za iduću godinu za 1,6 milijardi dolara kako bi ponovo sletjeli na Mjesec, više od pola vijeka poslije prve takve misije.

Bridenstine je u svom saopćenju poručio kako NASA i dalje istražuje koje će sve organizacione promjene morati provesti kako bi do 2024. godine poslala novu misiju na Mjesec.

“Ukoliko se 1,6 milijardi ne ostvari, vraćamo se na stari plan, odnosno slijetanje [na Mjesec] 2028. godine”, navodi prvi čovjek agencije.

Izvor: Agencije