Ostavka premijera zbog potonuća trajekta

Južnokorejski premijer Chung Hong-won dao je u nedjelju ostavku zbog tragedije u kojoj je stradalo više od 300 osoba, kada je 16. travnja potonuo trajekt na rutinskoj plovidbi iz luke Incheon na otok Jeju, rekavši kako je to prevelik teret za njegovu Vladu, prenosi Hina.

Više od 300 ljudi, većinom učenika i nastavnika jedne srednje škole je poginulo, odnosno nestalo i smatraju se stradalima. Potvrđena je smrt njih 187.

Kada je trajekt počeo tonuti rečeno im je da ostanu u svojim kabinama i čekaju daljnje upute.

Posada uhićena

Nezadovoljstvo je izazvalo sporo spašavanje i oprečne informacije koje su o cijelom slučaju dolazile iz Vlade Južne Koreje.

Trajekt Sewol potonuo je na rutinskoj plovidbi južno od luke Incheon na tradicionalne praznike na otok Jeju.

Više od 300 ljudi, najvećim dijelom učenika i nastavnika iz jedne srednje škole, umrli su ili se smatraju nestalima i vjerovatno mrtvima.

Djeci je rečeno da ostanu u svojim kabinama te da čekaju daljnje naredbe. Poslušnost su platili životima. 

Uhićena je sva posada potonulog trajketa.

Promjena smjera bez usporavanja

Kapetan Lee Joon-seok i drugi članovi posade koji su napustili brod uhićeni su zbog nemara. Lee je optužen i da je poduzeo preveliku promjenu smjera bez usporavanja.

U subotu je izvršen pretres nekoliko mjesta, uključujući ured računovođe koji surađuje s Chonghaejin Marine Co. Ltd., kompanijom koja je bila nadležna za Sewol.

Pretres je izvršen i u stanu Yoo Byung-una, člana obitelji u čijem je vlasništvu Chonghaejin, a zaplijenjen je još jedan trajekt kompanije, te je utvrđeno da čamci za spašavanje nisu funkcionirali kako treba.

Izvor: Al Jazeera i agencije