Ostavka ministrice zdravlja zbog Obamacarea

Ministricu Sebelius trebala bi zamijeniti Sylvia Mathews Burwell iz Ministarstva finansija (EPA)

Američka ministrica zdravstva Kathleen Sebelius dat će danas ostavku, čime će platiti cijenu kaotičnog početka reforme zdravstvenog sustava predsjednika Baracka Obame, objavili su američki dužnosnici.

Ministricu Sebelius, koja je na toj poziciji već pet godina, trebala bi zamijeniti Sylvia Mathews Burwell iz Ministarstva financija.

Administracija se nada kako će ta ostavka simbolično označiti kraj poteškoća s kojima se suočila zdravstvena reforma Obamacare, koja je bila žrtva lošeg funkcioniranja internetske stranice savezne vlade, putem koje su se Amerikanci trebali upisati za zdravstveno osiguranje.

Trenutačno se najmanje 7,5 milijuna Amerikanaca upisalo putem interneta, što je brojka koju su ovaj tjedan pozdravili Obama i njegovi savjetnici kao pobjedu pred skepticima koji su tvrdili kako reforma nikad neće funkcionirati i da će se Amerikanci odbiti registrirati.

Obama računa da će Burwell uspješnim upravljanjem stati na kraj problemima, pred novo razdoblje registracije u studenom.

Republikanci protiv Zakona

Prije samo nekoliko dana Bijela kuća se pohvalila kako je postignut cilj kojim se došlo do brojke od najmanje sedam milijuna Amerikanca koji koriste privatno zdravstveno osiguranje po tzv. Zakonu Obamacare u sklopu sporne zdravstvene reforme Baracka Obame.

„Možemo reći kako su sva očekivanja premašena“, rekao je tada glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Reforma omogućuje zdravstveno osiguranje milijunima Amerikanaca koji ga do sada nisu imali, a američka administracija dala je sebi cilj sedam milijuna upisanih u prvoj godini.

Mjesecima se to činilo nedostižnim nakon katastrofalnog početka u listopadu, koji je doveo u pitanje cijeli proces prijave.

Uspješan proces prijava mogao bi dati važan politički poticaj administraciji i demokratskim saveznicima, koji su u žestokom sukobu s republikancima o budućnosti Obamacarea.

Republikanci i dalje tvrde da je Obamacare pogreška koja bi mogla naštetiti potrošačima i malim tvrtkama te najavljuju da će i dalje raditi kako bi se ukinuo taj zakon.

Izvor: Agencije