Ostavka ministra zbog imena Makedonije, grčka vlada u krizi

Alexis Tsipras, Panos Kammenos
Kammenos je rekao da mu pitanje imena Makedonije ne dopušta da ne žrtvuje ministrovu stolicu (EPA)

Nakon što je ministar obrane Panos Kammenos, koji dolazi s desnice, podnio ostavku u znak prosvjeda protiv dogovora o novom imenu Makedonije, grčka vlada upala je u krizu.

Kamennos je upozorio da će svi članovi njegove stranke Nezavisnih Grka, sad već bivšeg koalicijskog partnera vladajuće Syrize, a koji budu glasali za Prespanski sporazum, biti isključeni iz stranke. Pozvao je i na raspisivanje referenduma o tom pitanju.

Grčki premijer Alexis Tsipras prihvatio je njegovu ostavku, rekao da već ima novo ime za tu dužnost, ali i pozvao parlament da glasa o povjerenju Vladi.

Makedonski parlament u petak je izglasao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija

“Pitanje imena Makedonije ne dopušta mi da ne žrtvujem ministarsku stolicu. Zahvalio sam premijeru na suradnji i objasnio sam mu da zbog tog nacionalnog pitanja ne možemo više nastaviti zajedno”, rekao je Kammenos nakon sastanka s Tsiprasom.

Tijesna većina

Tsiprasova koalicija ima 153 mjesta u parlamentu od ukupno 300, a njegova stranka Syriza 145.

Grčki premijer je na konferenciji za novinare rekao da će tražiti da se u parlamentu glasuje o povjerenju Vladi kako bi se na miru mogao završiti mandat Vlade, koji istječe u listopadu 2019.

“Odlučio sam i informirao predsjednika parlamenta da pokrećem procedure, u skladu s ustavom i parlamentarnim zakonima, da se glasa o povjerenju vladi, kako bismo s jasnom većinom krenuli u donošenje ključnih odluka za naše društvo i zemlju”, rekao je Tsipras.

O povjerenju vladi bi se raspravljalo već u utorak, a glasalo u četvrtak.

Reagirao je i makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, koji je uvjeren da je grčka vlada “i dalje čvrsto opredijeljena, u skladu s nacionalnim interesima, da završi s Prespanskim sporazumom”.

“Korisnije je poslati poruku kako je vrijeme da dvije susjedne zemlje, koje imaju mnogo zajedničkih interesa, naprave korak prema bliskom, strateškom partnerstvu i budućim savezima”, rekao je Dimitrov.

Može voditi državu i s manjinom

Al Jazeerin reporter John Psaropoulos javlja da Ustav dozvoljava premijeru da nastavi voditi državu i s manjinom, jer trenutno ima podršku 145 članova parlamenta.

“Mogao bi ovako nastaviti do eventualnog glasanja o nepovjerenju. Međutim, odlučio je zatražiti od parlamenta glasanje o povjerenju, kako bi pokušao dobiti glasove još šest parlamentaraca koji mu trebaju kako bi bio usvojen ne samo sporazum o imenu Makedonije, nego i amandmani na Ustav, za koje želi da budu usvojeni prije izbora”, javio je Psaropoulos.

Tsipras je u petak navečer čestitao makedonskom premijeru Zoranu Zaevu na usvojenom sporazum i dodao da će glasovanje u grčkom parlamentu biti za desetak dana.

Dvije države dogovor o imenu postigle su u lipnju, no Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum. 

Makedonski premijer Zoran Zaev u subotu je pozvao, kako je rekao, svoje grčke prijatelje da ostave iza sebe stari spor te da i oni ratificiraju sporazum kojim će se njegova domovina preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Izvor: Al Jazeera i agencije