Ostavka Komisije za sprječavanje korupcije

Rukovodstvo slovenske Komisije za sprječavanje korupcije podnijelo je ostavku predsjedniku države Borutu Pahoru zbog neuspjeha vlasti u rješavanju sistemske korupcije.

Šef Komisije Goran Klemenčič rekao je da njihov potez nije rezultat nedostatka volje za rad već da je znak protesta zbog odbijanja političara da se izbore sa sistemskom korupcijom u projektu termoelektrane TESS6, u bankarstvu, zdravstvu i kada je riječ o imovini zvaničnika.

Klemenčič je naveo da se Parlament Slovenije nije osvrtao na njihova upozorenja.

„Odstupamo iz protesta jer više ne možemo pristajati na to da pitanje korupcije ide protiv interesa i integriteta države. Ono je u potpunosti ispolitizirano i predmet je čistog populizma“, kazao je Klemenčič.

Različiti komentari

Kazao je također da će ostati na svojim položajima dok predsjednik države ne odabere nove, a najkasnije do marta naredne godine.

Klemenčič je dodao kako je njihova odluka o ostavkama dugo sazrijevala i da su o njoj dobro razmislili.

On je rekao da su tu mogućnost naveli već na samom početku godine ako se stvari u borbi protiv korupcije ne bi promijenile, nakon što su izdali nalaz o imovini dvaju političkih prvaka, Janeza Janše i Zorana Jankoviča, koji su kršili zakon o prijavi imovine stečene za vrijeme obavljanja dužnosti koji se odnosi na javne djelatnike.

„Ništa su od tada nije promijenilo, a naša je odluka još čvršća“, rekao je Klemenčič, dodavši da zna da će njihove ostavke izazvati različite komentare u javnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije