Ostavka Jugnautha, predsjednika Mauricijusa

Jugnauth: Kada se ne slažem s nečim, ja odlazim (EPA)

Predsjednik Mauricijusa Anerood Jugnauth objavio je da podnosi ostavku i da planira preći u opoziciju nakon raspada njegove saradnje s Navinchandrom Ramgoolamom, premijerom otočke države u Indijskom okeanu.

“Ne slažem se s filozofijom Vlade i načinom upravljanja državom”, kazao je on novinarima u petak, dodavši kako će njegova ostavka stupiti na snagu u subotu.

Ostavka označava kulminaciju svađe između Ramgoolama i Jugnautha.

“Kada se ne slažem s nečim, ja odlazim.”

Jugnautha će zamijeniti njegova potpredsjednica Monique Ohsan Bellepeau.

“On je umiješan u političke strategije koje postavljaju izazove Vladi, a trebao bi biti iznad politike i provoditi Ustav”, izjavio je Patrick Assirvaden, predsjednik vladajuće Radničke partije, za Reuters ove sedmice.

Druga ostavka

Ostavka označava kulminaciju svađe između Ramgoolama i Jugnautha, koja je nastala kada je vođa parlamentarne opozicije Paul Berenger početkom mjeseca najavio stvaranje novog opozicionog saveza na čijem čelu će biti Jugnauth.

Ovo je drugi put od 2002. godine da predsjednik Mauricijusa podnosi ostavku, a prije Jugnautha to je uradio Cassam Uteem.

Ramgoolam je zatražio od predsjednika, koji je ove sedmice napunio 82 godine i čija je uloga uglavnom počasna, da ili potvrdi ili negira izjavu opozicije te da, u slučaju potvrde, ponudi ostavku.

Ovo je drugi put od 2002. godine da predsjednik Mauricijusa podnosi ostavku, a prije Jugnautha to je uradio Cassam Uteem.

Mauricijskom politikom, od stjecanja nezavisnosti 1968. godine, dominira mali broj hinduističkih porodica, a protekle četiri decenije obilježili su stabilnost države i ekonomski rast, uz čiju se pomoć Mauricijus plasirao među države sa srednjim prihodima.

Izvor: Agencije