Ostavka Guaidoovih savjetnika nakon neuspjelog plana za zbacivanje Madura

Juan Guaido
Guaido negira da je bio dio zavjere, ali je pod pritiskom da objasni šta se dogodilo (Reuters)

Venezuelski oporbeni čelnik Juan Guaido izjavio je da su njegova dva politička savjetnika iz SAD-a podnijela ostavke nakon što je propao njihov plan za zarobljavanje socijalističkog predsjednika Venezuele Nicolasa Madura.

Rekao je da je prihvatio ostavke Juana Rendona i Sergija Vergare, koji su nekadašnjeg pripadnika specijalnih snaga američke vojske Jordana Goudreaua angažirali da predvodi tim koji će uhititi Madura.

Nakon što je taj dogovor propao, Goudreau je ipak 3. svibnja samostalno pokušao napad na plaži blizu Caracasa, koji nije bio uspješan, prenosi Beta.

Rendon je kazao da je Goudreau dao 50.000 dolara za početne troškove, ali obojica navode da ugovor nije izvršen te da nije bilo više isplata.

Goudreau navodi da je, iako nije isplaćen u potpunosti, nastavio s misijom, kako bi pomogao oslobađanje Venezuele od Madura, te dodaje da je u nju bilo uključeno blizu 60 ljudi.

Negira da je bio dio zavjere

Dužnosnici Venezuele navode da su ubili najmanje šest optuženih “plaćenika” te da su uhitili najmanje njih 40, uključujući dva bivša američka vojnika povezana s Goudreauovom tvrtkom “Silvercorp USA”, čije je sjedište na Floridi.

Maduro tvrdi da je cilj misije bio atentat na njega.

Guaido, koga za privremenog predsjednika Venezuele priznaje SAD i 60-ak drugih država, negira da je bio dio zavjere, ali se našao pod pritiskom najmanje jedne oporbene stranke da objasni što se točno dogodilo.

S druge strane, Goudreau je objavio, kako tvrdi, tajnu snimku Guaidoa tijekom sastanka na kojem je potpisan ugovor za uhićenje Madura.

Guaidoov je tim u ponedjeljak naveo da je on “prihvatio ostavke dužnosnika i zahvalio im za posvećenost Venezueli”.

Izvor: Agencije