Ostavka čelnika Wells Farga zbog skandala

Stumpf, koji je prošle godine plaćen 19,3 miliona dolara, neće dobivati platu tokom istrage o računima (Reuters)

Izvršni direktor banke Wells Fargo John Stumpf podnio je ostavku u svjetlu skandala u vezi s otvaranjem računa korisnika bez njihovog znanja, objavila je ta finansijska institucija.

Banka i dalje istražuje kako je otvoreno dva miliona računa bez dozvole korisnika, a nedavno je objavila da Stumpf, koji je prošle godine plaćen 19,3 miliona dolara, neće dobijati platu tokom istrage, prenosi Hina.

“Iako sam bio duboko posvećen i fokusiran na upravljanje kompanijom kroz ovo razdoblje, odlučio sam da je najbolje za kompaniju da odstupim”, poručio je Stumpf.

Na čelnom mjestu banke naslijedit će ga sadašnji predsjednik i glavni operativni direktor Timothy Sloan, dok će nezavisni predsjednik banke Stephen Sanger preuzeti mjesto predsjednika Uprave.

Višemilionska kazna

Prošlog mjeseca je Wells Fargo kažnjen sa 185 miliona dolara, američki regulatori su banku optužili za “rasprostranjenu nelegalnu praksu”.

Kazna koju je izrekao Američki ured za finansijsku zaštitu potrošača najveća je dosad tog regulatora.

Wells Fargo je dosad otpustio više od 5.000 radnika kao odgovor na skandal.

Banka je objavila da će kontaktirati svakog klijenta širom zemlje, koji ima depozit u banci, i ispitati jesu li njihovi računi propisno ovlašteni.

Također, kontaktirat će stotine hiljada kupaca s važećim kreditnim karticama i ispitati trebaju li i žele te kartice.

Ubuduće će banka klijentima slati potvrdni e-mail u roku jednog sata od otvaranja novog depozitnog računa.

Izvor: Agencije