Ostavka britanskog ministra zbog afere Johnsonovog savjetnika

Boris Johnson, Douglas Ross
Ross (desno): 'Ne mogu kazati da su moji birači bili u krivu, a da je jedan visoki zvaničnik vlade bio u pravu' (Reuters)

Douglas Ross, ministar u britanskoj vladi, podnio je ostavku u utorak zbog afere savjetnika premijera Borisa Johnsona.

Vlada i dalje brani integritet Dominica Cummingsa, najbližeg premijerovog savjetnika, od kritika da je prekršio mjere karantene uvedene zbog pandemije korona virusa.

Cummings se našao na udaru oštrih kritika nakon što je otkriveno da je, unatoč mjerama ograničenja kretanja, odlučio napustiti London i otputovati 400 kilometara na sjever Engleske kako bi četverogodišnjeg sina ostavio obitelji na čuvanje.

Odluku je obrazložio time da on i supruga, koja je tada bila bolesna, u slučaju da se razbole od virusa ne mogu za sina u Londonu organizirati adekvatan boravak.

Nakon što se Cummings oglušio na pozive da podnese ostavku, to je učinio Ross, koji je kazao da je Cummingsovo objašnjenje utemeljeno na nejasnim razlozima.

‘Ne slaže se velika većina’

“Neki moji birači nisu se mogli oprostiti od svojih najmilijih, imam obitelji koje se nisu mogle zajedno oprostiti od svojih najdražih, ljude koji nisi smjeli posjetiti bolesne rođake, jer su slijedili upute vlade. Ni u najboljoj im vjeri ne mogu kazati da su bili u krivu, a da je jedan visoki dužnosnik vlade bio u pravu”, rekao je Ross, član vladajuće Konzervativne stranke.

Poručio je kako se “velika većina ljudi” ne slaže s Cummingsovim postupcima.

Premijer Johnson u nedjelju je branio Cummingsa, kazavši da je ponašanje njegova savjetnika bilo “razborito, legalno i s integritetom”.

Cummings je glavni arhitekt uspješnog referenduma 2016. na kojem se većina Britanaca odlučila za izlazak iz Europske unije.

Izvor: Agencije