Ostanak u carinskoj uniji neprihvatljiv Britancima

Britanski premijer Johnson traži da se 'backstop', zaštitni mehanizam kojim se izbjegava povratak tvrde granice prema Irskoj, izbaci iz sporazuma s Evropskom unijom (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson poslao je pismo predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku u kojem ponavlja svoju želju da se postigne sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU-a, ali i poziv da se iz postojećeg sporazuma izbaci ‘backstop’, objavila je njegova press služba.

Johnson u pismu ističe da bi se ‘backstop’, zaštitni mehanizam kojim se izbjegava povratak tvrde granice prema Irskoj, trebao izbaciti iz sporazuma koji je EU postigao s njegovom prethodnicom Theresom May i zamijeniti obvezivanjem na alternativno rješenje, prenosi AFP.

‘Backstop’ predviđa da, u slučaju da se ne dogovori povoljnije rješenje nakon tranzicijskog razdoblja od dvije godine kako bi se izbjegla tvrda granica, Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u carinskoj uniji.

Johnson je spreman napustiti EU 31. listopada, sa ili bez sporazuma.

U svojem pismu Johnson kaže da će njegova vlada energično i odlučno raditi na pronalaženju sporazuma. “To je naš najviši prioritet”, tvrdi.

Johnson također odbija ‘backstop’, tvrdeći da je “antidemokratski i narušava suverenitet britanske države”.

Osim toga, ostanak u carinskoj uniji spriječio bi vođenje neovisne trgovinske politike, kaže Johnson.

Tuskov odgovor

Ubrzo je i stigao Tuskov odgovor. Navodi kako se u Johnsonovom pismu “ne navode realne alternative za ‘backstop’ – rješenje pitanja granice između Republike Irske i britanske pokrajine Sjeverna Irska poslije izlaska Velike Britanije iz EU”. 

“‘Backstop’ predstavlja jamstvo da neće biti tvrde granice na irskom otoku, sve dok se ne nađe drugo rješenje”, odgovorio je Tusk, a prenosi Reuters.

“Oni koji se protive ‘backstopu’ i ne predlažu realistične alternative zapravo podržavaju ponovno uspostavljanje granice. Čak i ukoliko to ne priznaju”, objavio je Tusk na svom Twitter nalogu.

Glasnogovornica Europske komisije kazala je da Johnsonovo pismo “ne nudi pravno operativno rješenje kako bi se spriječilo vraćanje granice”, pa je dodala da je stav Komisije da je ‘backstop’ i dalje “jedini način” da granica i dalje ostane otvorena.

EU je više puta rekao da neće više pregovarati o sporazumu postignutom s Theresom May. Britanski parlament odbio je sporazum koji je Theresa May postigla s EU-om, ali je odbio i izlazak bez sporazuma.

Ipak, kako ocjenjuje AFP, sat otkucava a Johnson odlazi u srijedu u Berlin i potom u četvrtak u Pariz kako bi se sastao s kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i pokušao ih uvjeriti u svoju viziju Brexita.

Namjeravaju ograničiti slobodu kretanja

Prethodno je službeni London poručio da će u slučaju Brexita bez sporazuma 31. listopada odmah ukinuti pravila EU-a o slobodi kretanja. To je pooštravanje stajališta u odnosu na prethodnu vladu, iako je premijer Boris Johnson poručio da zemlja neće biti neprijateljski raspoložena prema imigraciji, prenosi Reuters. 

Bivša premijerka Theresa May, koju je Johnson naslijedio 24. srpnja, predviđala je “tranzicijsko razdoblje”, čak i u slučaju da Velika Britanija izađe bez sporazuma iz EU-a, što bi omogućilo europskim građanima putovanje u Britaniju, rad ili studij, bez posebnih koraka koje bi pritom trebali poduzeti.

“Sloboda kretanja, takva kakva danas postoji, završit će 31. listopada kada Velika Britanija napusti EU. Nakon Brexita vlada će uvesti novi i pravedniji imigracijski sustav u kojemu će prioritet biti na vještinama i tome kako ljudi mogu doprinijeti Velikoj Britaniji, a ne na mjestu iz kojega dolaze”, rekla je glasnogovornica Downing Streeta.

‘Otvaranje vrata diskriminaciji’

Detalji o novim pravilima o slobodi kretanja uskoro će biti poznati, a uključivat će i strože provjere u smislu eventualne kriminalne prošlosti onih koji žele ući u zemlju. 

“To ne znači da ćemo spriječiti dolazak u zemlju i to ne znači da ćemo se neprijateljski odnositi prema imigraciji ili imigrantima”, rekao je Johnson za BBC Radio Cornwall.

“Imigracija u Ujedinjeno Kraljevstvo će se demokratski kontrolirati i stvorit ćemo sustav po uzoru na Australiju”, dodao je Johnson. 

The3million, udruga koja predstavlja interese oko 3,6 milijuna europskih građana koji borave u Velikoj Britaniji, izrazila je nezadovoljstvo novom odlukom. “To je neodgovorno i otvara vrata diskriminaciji”, napisala je organizacija na Twitteru.

Početkom kolovoza, Johnson je najavio ubrzani proces izdavanja viza kako bi privukao “najbolje mozgove” i omogućio Velikoj Britaniji da “nastavi biti znanstvena supersila” nakon Brexita.

Obećao je i zaštititi pravo europskih državljana koji žive u Velikoj Britaniji da tamo i ostanu, i u slučaju izlaska bez sporazuma.

Izvor: Agencije