Ostaci ruske sonde pali u Tihi okean

Dijelovi jedne od najtoksičnijih svemirskih letjelica pali su oko 1.250 km zapadno od obale Čilea (Reuters)

Ostaci ruske sonde Phobos-Ground, koja se pokvarila prije nego je iz Zemljine orbite krenula u misiju prema Marsovom mjesecu Phobosu, pali su u nedjelju u južni dio Tihog okeana, objavila je ruska agencija RIA pozivajući se na ruske vojne zvaničnike.

Dijelovi jedne od najtoksičnijih svemirskih letjelica pali su 1.250 km zapadno od otoka Wellington koji se nalazi nedaleko od obale Čilea.

Zasad nije jasno jesu li u Tihi okean pali svi dijelovi sonde koja se raspala prilikom pada kroz atmosferu.

Pad u okean veliko je olakšanje za ruske vlasti, poslije najava da bi se mogli srušiti na teritoriji Južne Amerike, najvjerovatnije Argentine.

Ranije u nedjelju, ruska svemirska agencija Roskosmos je otkazala sva predviđanja o mjestu pada neispravne satelitske međuplanetarne sonde, teške 13,5 tona.

Kvar na sondi

Sonda Phobos-Ground vrijedna 165 miliona dolara, lansirana je početkom novembra prošle godine s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali je zbog kvara ostala u Zemljinoj orbiti, umjesto da se uputi prema Marsovom mjesecu Phobosu s kojeg je na Zemlju trebala donijeti uzorke tla.

Phobos-Ground je trebao stići na odredište za oko jedanaest mjeseci, a 2014. godine vratiti se na Zemlju.

Ovo je treći objekat koji iz svemira pada na zemlju u proteklih pet mjeseci. Istraživački satelit NASA-e težine šest tona pao je u septembru, a njemački satelit od tri tone u oktobru.

Izvor: Agencije