Osoblju SAD-a zabranjen pristup imovini kod Moskve

Moskva je simetrično uzvratila Zapadu primjenjujući svoju 'meku moć' na njihove i tranzicijske države (EPA)

Američka ambasada u Moskvi optužila je ruske vlasti da su u ponedeljak zabranile diplomatskom osoblju te zemlje da pristupi imovini u predgrađu Moskve, iako je ranije postignut dogovor da se osoblju omogući pristup do utorka u podne kako bi mogli da uzmu svoje stvari.

U pitanju je imovina koju je ambasada SAD-a iznajmila kako bi je njeno osoblje koristilo za rekreaciju, navodi Reuters.

Moksva je saopćila da uzima nazad imovinu u okviru mjera odmazde nakon što je Washington usvojio najnovije sankcije protiv Rusije.

Snimatelj Reutersa koji se nalazio izvan imovine SAD-a, za koju se koristi ruski naziv “dača”, rekao je da je vidio pet vozila s diplomatskim registarskim tablicama, među kojima je i kamion, kako dolazi na mjesto navodeći da im nije dopušten ulaz.

Mehanizam za kontrolu smanjenja osoblja

“U skladu sa obavještenjem ruske vlade, američka misija u Rusiji trebalo bi da ima pristup našem dači do podneva 1. augusta”, rekla je glasnogovornica ambasade.

Istovremeno je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kazao da je to ministarstvo uspostavilo mehanizme za kontorolu smanjenja američkog diplomatskog osoblja u Rusiji, 

U izjavi TASS-u, Rjabkov je rekao da su ruske vlasti uspostavile mehanizme za posmatranje i praćenje procesa smanjenja američkog osoblja.

“Amerikanci su svjesni kakve informacije od njih zahtijevamo po ovom pitanju”, dodao je Rjabkov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije da 755 američkih diplomata mora da napusti tu Rusiju nakon što je SAD uveo nove sankcije Moskvi, javio je AFP.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je prethodno od SAD-a zatražilo da do septembra smanji broj svojih diplomata u Rusiji na 455 – isto koliko Rusija ima u SAD-u.

Moskva je u petak naložila SAD-u da smanji broj članova svog diplomatskog osoblja i najavila da će zaplijeniti američku diplomatsku imovinu u dva kompleksa kao odgovor na nove američke sankcije koje su skoro jednoglasno odobrili i Predstavnički dom i Senat Kongresa SAD-a.

Izvor: Agencije