Osoblje iz Pjongjanga vratilo se u međukorejski ured

Dvije strane održale su konsultacije u uredu za odnose u ponedjeljak (EPA)

Sjeverna Koreja promijenila je odluku o povlačenju osoblja iz međukorejskog ureda za odnose i poslala osoblje na rad u ponedjeljak, objavila je Južna Koreja, u zaokretu nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio da se ne nameću dodatne sankcije Sjevernoj Koreji.

U petak je Sjeverna Koreja saopćila da napušta ured, samo nekoliko sati nakon što joj je SAD nametnuo nove sankcije, prve nakon što je prošlog mjeseca propao drugi američko-sjevernokorejski samit.

Nešto kasnije Trump je rekao da odustaje od uvođenja tih sankcija.

Ured za odnose u Kaesongu, u Sjevernoj Koreji, otvoren je u septembru i jedna je od ključnih tačaka napretka između dvije Koreje u posljednjih nekoliko godina.

Trump protiv novih sankcija

Povlačenje sjevernokorejskog osoblja smatra se nazadovanjem u pokušajima angažmana južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina s Pjongjangom.

Trump je u petak rekao da se ipak odlučio protiv nametanja sankcija Sjevernoj Koreji, što analitičari vide kao napor u svrhu smanjivanja napetosti.

“Neki članovi sjevernokorejskog osoblja rade u uredu za odnose” u ponedjeljak je saopćilo južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Dvije strane održale su konsultacije u uredu za odnose u ponedjeljak i on će nastaviti s radom kao inače, nakon što su sjevernokorejski zvaničnici rekli južnokorejskima “Danas smo došli u svoju smjenu kao i obično”, dodalo je Ministarstvo za ujedinjenje.

Izvor: Agencije