Osoba poginula u sukobima desničara i njihovih protivnika u Virginiji

Najmanje jedna osoba je poginula kada je automobil udario u grupu protivnika demonstracija koji su marširali protiv skupa ekstremnodesničara u Charlottesvilleu, američka savezna država Virginia, saopćio je gradonačelnik ovog grada.

Gradonačelnik Charlottesvillea Mike Signer na Twitteru je objavio kako je jedna osoba poginula, a nekoliko ih je povrijeđeno kada je vozilo grupu antirasista i antifašita. Nije dao više detalja.

Lokalna bolnica objavila je kako je najmanje 19 osoba povrijeđeno, te kako stepen povreda varira od manjih do opasnih po život.

Zvaničnici navode kako je vozač automobila u policijskom pritvoru.

Vanredno stanje

Ranije je objavljeno kako je vanredno stanje proglašeno u Charlottesvilleu gdje su se sukobili učesnici i protivnici skupa ekstremnih desničara koji su došli u grad kako bi demonstrirali protiv uklanjanja statue iz vremena Konfederacije.

Biber sprej, palice i improvizirano oružje je korišteno, a ekstremni desničari potukli su se sa protivnicima u subotu.

Skup „Unite the Right“ organizirao je Jason Kessler, bivši novinari i član ultranacionalističke grupe Proud Boys (Ponosni momci). Okupljanje ovih zagovarača nadmoći bijelaca je bilo jedno od najvećih u posljednjim godinama.

Guverner Virginije Terry McAuliffe objavio je u subotu ujutro vanredno stanje kako bi „se odgovorilo na nasilje na ekstremnodesničarskom skupu u Charlottesvilleu“.

Brojne ekstremnodesničarske grupe i ličnosti učestvovali su u ovom skupu.

Obećavali nasilje

Aktivistica iz ovog grada Emily Gorcenski kazala je kako su aktivisti „prijetili i obećavali kako će biti nasilja“ uoči skupa Unite the Right.

„Ono što vidimo je da nemaju nikakvih problema da se udruže sa nasilnim grupama kao što je KKK, Nacionalni Socijalistički Pokret ili slični“, istakla je u izjavi za Al Jazeeru.

Policija Virginije objavila je kako je uhapsila određeni broj osoba, ali ne i koliko.

Kako navode iz policije i iz lokalnih medija, jedan automobil se zabio u grupu protivnika protesta i povrijedio ih nekoliko.

Navodi se kako je vozač uhapšen.

Izvor: Al Jazeera