Oglasi

Osnovana učenička preduzeća

Učenici iz istočne BiH osnovali su 30 učeničkih preduzeća, i predstavili se ih Sajmu omladinskog preduzetništva.

fOCiDoJ-Ae8

Učenici iz regije Birač u istočnoj Bosni i Hercegovini osnovali su 30 učeničkih preduzeća, i svoje proizvode predstavili na Sajmu omladinskog preduzetništva.

Razvijaju poslovne ideje i preduzetnički duh u dijelu države gdje je, kako se procjenjuje, nezaposleno 49 posto stanovništva. Među mladima taj postotak je i veći.

Odmori se i napuni baterije, poručuju srednjoškolci iz Vlasenice. S ponosom pokazuju svoj proizvod. To je klupa sa solarnim napajanjem.

„Prva ideja je bila punjač za mobilni telefon. Pa smo shvatili da treba to malo da se nadogradi, da bi bilo ljepše i da ukombinujemo sa jednom klupom za odmor. A noću imamo lampu“, navodi Vladimir Urošević, učenik gimnazije iz Vlasenice.

Na drugom kraju učenici iz Srebrenice predstavljaju kreme od nevena za njegu kože. Njihove proizvode prvi je kupio holandski ambasador. Dok obilazi sajam, priča kako mu je drago da vidi toliko budućih preduzetnika na okupu.

„Uživali smo izrađujući ove preparate jer mi to volimo, to je naša struka i željeli bismo i da se u budućnosti bavimo time. Mada mislim da trenutno nema šanse da se time bavimo u Srebrenici“, kazala je Semina Smajić, učenica medicinske škole u Srebrenici.

Ipak, nakon fakulteta, kaže, voljela bi da se vrati, ali se nada da će mogućnosti za posao biti veće.

I srednjoškolci iz Milića razmišljaju slično. U učeničkom preduzeću od recikliranih materijala prave ukrasne, a upotrebne predmete. Oni sebe zamišljaju kao preduzetnike u budućnosti.

„Od ideje, preko biznis plana do gotovog proizvoda, potrebno je vreme, potreban je trud, ali i novac. Ovi učenici tek su na početku. Međutim, Sajam omladinskog preduzetništva pružio je priliku i onim nezaposlenima, mladima do 35 godina starosti, da predstave svoje poslovne ideje i možda ih sprovedu u delo“, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Kovačev.

Ishak ima 28 godina. Stanovnik je Vlasenice, nezaposlen. Prijavio se sa poslovnom idejom izrade ukrasnih motiva za namještaj. Izlaže je komisiji koja od 18 prijavljenih treba da odabere petoro čiju će ideju finansijski podržati.

„Oduvijek sam uvjerenja da je najbolje biti sam svoj gazda. Ne čekati da nam neko drugi nađe posao, da sami moramo da se pokrenemo i da dođemo do ideje čime bi mogli da se bavimo i u čemu bi uzivali, a od čega bi mogli živjeti“, rekao je Ishak Kuljančić, stanovnik Vlasenice.

Veliki problem nezaposlenosti omladine

Zvaničnih brojki nema, ali se procjenjuje da je nezaposlenost među mladima u regionu Birač 58 posto. To je razlog što organizacija Prijatelji Srebrenice upravo taj problem ima u svom fokusu već 10 godina.

„Bez obzira na to što bi većina mladih zeljela raditi u javnim institucijama, svi smo svjesni da su te pozicije ograničene, nema ih beskonačno mnogo i definitivno je neophodno podsticati kreativnost i vlastitu inicijativu“, rekla je Dragana Jovanović iz organizacije Prijatelji Srebrenice.

U protekloj deceniji blizu hiljadu mladih ljudi u ovom regionu prošlo je različite poslovne obuke. Među njima je, priča Dragana, dosta onih koji su svoje ideje ostvarili i koji od njih danas žive.

Izvor: Al Jazeera
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.