Osnivaju škole za brojnu iračku siročad

Godine sukoba i razaranja ostavljaju duboke posljedice na iračku djecu, a prema podacima vlasti u Iraku,  ondje živi najmanje pet milijuna djece koja nemaju roditelje niti ih država dovoljno pomaže, pa nemaju ni pravo obrazovanje. Iako u Iraku status siročeta imaju i djeca kojoj je samo otac poginuo, u mnogim slučajevima su oba roditelja nasilno umrla, pa djeca žive s rođacima koji često sebi ne mogu priuštiti da ih obrazuju i brinu o njima.

Al Jazeerina ekipa posjetila je školu u kojoj je svaki od učenika – siroče. Škola koju pohađaju skrivena je u jednoj sporednoj ulici u četvrti Sadr u Bagdadu, koji je doživio mnogo nasilja nakon američke okupacije 2003. godine. Ipak, danas su djeca zahvalna što imaju priliku učiti.

“Moj otac poginuo je 2005. godine. Bio je taksista i ubili su ga. Majka je umrla dvije godine kasnije. Sad živim s djedom i bakom. Prije sam bio usamljen kod kuće, ali sad dolazim u školu i mnogo sam sretniji”, priča učenik Mohammed Jabbar.

Posao iz ljubavi

Ravnateljica Liqaa al-Aboodi vodi školu, koju pohađa ukupno 300 djece, u tri smjene tijekom dana. Za nju je to posao iz ljubavi. Ne dobiva nikakvu pomoć od države i većinu troškova plaća sama.

“Osnovala sam školu nakon što je moj suprug poginuo u sektaškom nasilju 2005. godine. Shvatila sam da je mnogo djece izgubilo roditelje i da je potrebno nešto učiniti. Uz Božju milost, 2009. godine otvorila sam ovu školu i sama je vodim. Tražila sam pomoć od države, ali su naše molbe bile uzaludne”, kaže Al-Aboodi.

Al Jazeerin reporter Imran Khan javlja kako ne postoje točni podaci koliko takvih škola i sirotišta postoji u Bagdadu.

“Stručnjaci smatraju da tisuće djece koriste sadržaje poput te privatne škole, a za mnoge je to znak da vlada nije uspjela pružiti čak ni osnovne usluge”, dodaje Khan.

Siročadi će biti još više

Muna Ilyas Polis vodi službeno priznatu humanitarnu organizaciju za djecu te smatra da će trebati mnogo vremena dok se ispune potrebe iračke siročadi.

“Svjedoci smo da je svaki dan sve više siročadi, a zbog sigurnosne situacije, još djece ostat će bez obitelji. Pod ogromnim smo pritiskom i bez stvarne pomoći Vlade ta djeca će ostati bez budućnosti”, ukazuje Ilyas Polis.

Za djecu Bagdada su škole poput ove u četvrti Sadr – spas, no oni koji ih vode strahuju da neće imati novca za dugoročni rad te da će ta djeca, ali i tisuće drugih poput njih, završiti na ulici.

Izvor: Al Jazeera