Osnivač Twittera: Mislio sam da će svijet postati bolji

New York Times predstavio je Williamsa kao 'tipa koji je otvorio Pandorinu kutiju' (AP)

Osnivač Twittera i suosnivač Bloggera Evan Williams izjavio je da je mislio da će “svijet automatski postati bolje mjesto” zahvaljujući slobodi koju pružaju društvene mreže, ali priznaje da je “pogriješio”.

Williams je to rekao u intervjuu za New York Times, koji ga je predstavio kao “tipa koji je otvorio Pandorinu kutiju”.

“Dok se on nije pojavio, ljudi su imali malo mjesta gdje su mogli otići kad su preplavljeni emocijama i ludim idejama, jedino su mogli napisati pismo nekom listu ili držati pridike košijama”, navodi njujorški list.

Ovaj dnevnik upoređuje Williamsa, u smislu razvoja komunikacijskih tehnologija, sa dostignućem Johannesa Gutenberga, izumitelja štamparske mašine.

“Mislio sam da, kad jednom svi budu u mogućnosti slobodno govoriti i razmjenjiivati informacije i ideje, svijet će automatski postati bolje mjesto. Pogriješio sam u vezi s tim”, rekao je poznati preduzetnik iz Silicijske doline, koji je član Upravnog odbora Twittera, s najvećim brojem dionica ove kompanije.

‘Vozite automobil i vidite sudar’

Williams kaže da je “problem s internetom to što nagrađuje ekstreme”.

“Recimo da se, naprimjer, vozite automobilom i vidite sudar. Naravno da ćete pogledati. Svako pogleda. Internet shvati da to znači da svi traže više sudara, pa im ih pokušava osigurati”, smatra osnivač Twittera.

On tvrdi da mu je cilj razbiti ovu shemu.

“Ako naučim da ću, krećući se tim putem, viđati sve više i više sudara, krenut ću drugim putem”, zaključio je.

Izvor: Agencije