Osnivač Huaweija: SAD nas ne može slomiti

Nema načina da nas SAD slomije, izjavio je Ren Zhengfei u intervjuu za BBC (AP)

Osnivač kineskog telekomunikacionog diva Huaweija izjavio je da Sjedinjene Američke Države ne mogu omesti globalne ambicije kompanije.

„Nema načina da nas SAD slomije“, izjavio je Ren Zhengfei u intervjuu za BBC, te je dodao:

„Svijet nas ne može napustiti jer smo napredniji. Čak i ako uvjere više država da više ne koriste naše proizvode, uvijek možemo popraviti stvari“.

Washington uporno optužuje kineske kompanije da kradu tehnologiju kako bi stekli prednost na tržištu, što Peking negira, a to je jedna od stvari oko kojih su nastale trgovačke nesuglasice između dvije najjače ekonomije svijeta.

U subotu, američki potpredsjednik Mike Pence rekao je na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu da kineska vlada od Huaweija i ostalih kineskih proizvođača traži da im proslijede podatke koji se šalju preko njihovih mreža.

On je od američkih saveznika zatražio da ne koriste opremu koju proizvode Huawei i ostale kineske kompanije, no, neke zemlje su djeluju manje zabrinute u odnosu na SAD.

Hapšenje Meng ‘politički potez’

Financial Times u nedjelju je objavio da britanske obavještajne službe vjeruju da se bilo kakve prijetnje koje budu dolazile od opreme Huaweija u sljedećoj generaciji takozvanih 5G mreža, mogu neutralizirati.

Visoka zvaničnica Huaweija Meng Wanzhou, kćerka Rena Zhengfeija, uhapšena je 1. decembra u kanadskom gradu Vancouveru zbog „kršenja američkih sankcija Iranu i umiješanosti u krađu trgovačkih tajni“.

Puštena je na slobodu uz kaucija, ali očekuje se da će SAD zatražiti neno izručenje.

„Ovaj politički motivirani potez nije privatljiv“, rekao je Ren u intervjuu, dodajući da će prepustiti sudskim organima da riješe stvari.

Izvor: Al Jazeera i agencije