Oglasi

Osnivač Blackstonea donira 150 miliona dolara Oxfordu

U sklopu centra koji će biti izgrađen novcem Stephena Schwarzmana bit će smješten institut za proučavanje etike umjetne ineligencije.
Stephen Schwarzman je i ranije donirao novac američkim univerzitetimaEPA

Stephen Schwarzman, osnivač i prvi čovjek moćne američke privatne ulagačke grupacije Blackstone, donirat će 150 miliona dolara britanskom univerzitetu Oxford za izgradnju centra za humanističke nauke, u sklopu kojeg će biti smješten institut za proučavanje etike umjetne inteligencije.

Schwarzman centar trebao bi imati programe od historije do muzike, a u sklopu tog centra bit će smješten institut za etiku u umjetnoj inteligenciji.

"Gotovo 1.000 godina studij humanističkih nauka na Oxfordu je jezgra zapadne civilizacije i učenja. Moramo osigurati da se njegovi uvidi i načela mogu prilagoditi današnjem dinamičnom svijetu", rekao je Schwarzman u saopćenju.

Četvrtina studenata na Oxfordu studira humanističke nauke, uključujući savremene jezike, teologiju, filozofiju i engleski.

Utjecaj umjetne inteligencije

Sa tog univerziteta kažu kako će centar razmatrati utjecaj umjetne inteligencije, koja bi mogla predstavljati izazov u poimanju toga šta znači biti čovjek te promijeniti aspekte naših života.

Novi objekti koji se finansiraju donacijom uključuju koncertnu dvoranu od 500 mjesta i auditorij sa 250 sjedećih mjesta.

Schwarzman je i ranije donirao američkim novac univerzitetima, uključujući 350 miliona dolara Institutu za tehnologiju u Massachusettsu i 150 miliona dolara Yaleu.

Na kineskom univerzitetu Tsinghua 2013. godine je osnovao međunarodni stipendijski program vrijedan 575 miliona dolara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.