Osmanski han kod Zadra novi turistički biser

Obala i more nisu više jedini aduti kojima Hrvatska namjerava privući goste da dođu na odmor. U širem zadarskom kraju pokušavaju to novim vidovima turizma – kulturnom obnovom starih spomenika kulture.

Reporter Al Jazeere Boris Gagić posjetio je Han Jusufa Maškovića, smješten blizu Vranskog jezera i mora u Zadarskoj županiji, koji je najzapadniji spomenik arhitekture iz doba Osmanskog carstva u Evropi.

Ovih dana počeli su radovi na njegovoj obnovi.

„Han se mora napraviti po pravilima konzervatorske struke, tako da svaki element gradnje mora biti sačuvan – sve novo što se gradi mora biti u okvirima  struke“, rekao je Marko Meštrov, arheolog i direktor Agencije Han.

Han je sredinom 17. stoljeća počeo graditi Jusuf Mašković. Od konjušara iz Vrane, preko pisara u Sarajevu, napredovao je do komandanta Osmanske flote u doba sultana Ibrahima. U rodnom kraju namjeravao je sagraditi rezidenciju, građenu kao utvrdu, sa turskim kupatilom i šadrvanom. Kako je sultan dao ubiti Jusufa, gradnja hana je stala.

„Cijeli han je prilično sačuvan upravo zbog toga jer nikada nije dovršen, to je možda njegova sreća zašto je sačuvan“, kazao je Meštrov.

Sredstva za obnovu

Više od 350 godina kasnije u njegovu obnovu bit će uloženo 2,5 miliona eura. Evropska unija putem pretpristupnih fondova izdvojila je za projekat 75 posto sredstava. Ostatak novca investira Ministarstvo kulture Hrvatske.

Time bi Han postao turistička atrakcija sa muzejom, restoranom i prostorijama za predstavljanje tradicionalnih proizvoda.

Potpunom obnovom Mašković han trebao bi da ima ulogu koja mu je prvobitno namijenjena, da bude konačište i svratište, a prve goste mogao bi primiti u ljeto 2014.

Lokalne vlasti obnovu tog spomenika kulture vide kao šansu za dodatni vid turističke ponude.

„Taj objekt bi trebao biti jako značajan za općinu, ali pogotovo za mjesto Vrana, jer praktički njegovim završetkom trebao bi se probuditi agroturizam“, objasnio je Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane.

Turistička ponuda

Han bi trebao poboljšati i turističku posjetu obližnjem Vranskom jezeru, najvećem takve vrste u Hrvatskoj, rezervatu sa 255 različitih vrsta ptica.

„Specifično je po tome što je jezero prirodna kripto-depresija, dna jezera se nalazi ispod, površina iznad, spojeno je s morem, sjeverozapadni kut jezera ujedno je i temeljni fenomen, ornitološki rezervat posebno zaštićen“, istakao je Dario Rogić iz Parka prirode Vransko jezero.

Pogled na morsku pučinu, sunce i plaže, znaju turistički radnici, nisu više jedini aduti za privlačenje gostiju.

Danijela Vulin iz Turističke zajednice Pakoštane kaže: „Zahtjevi i prohtjevi gostiju su sve veći, turistička sezona počinje ranije i završava kasnije, pred nama je izazov gostima ponuditi nešto novo i interesantno.“

Naredni korak je uređenje hrama u kojem su nekada davno stolovali vitezovi-templari, a on se u Vrani nalazi baš pokraj Hana Jusufa Maškovića.

Izvor: Al Jazeera