Oslobođeno 37 zatvorenika iz Bagrama

Vlada Afganistana nije izdala saopštenje o oslobađanju zatvorenika (AFP)

Američka vojska je saopštila da je Vlada Afganistana oslobodila 37 zatvorenika iz bivšeg američkog zatvora.

Zatvorenici su oslobođeni nakon dugotrajnog spora službenog Kabula i Washingtona. Sjedinjene Američke Države opisale su zatvorenike “opasnim”.

Američke snage su u Afganistanu u ponedjeljak osudile “vansudsko oslobađanje” zatvorenika, koje povezuju sa bombaškim napadima i napadima na strane i Vladine vojnike.

Odbor: Nema dovoljno dokaza

Prema saopštenju američke vojske, “40 posto njih je učestvovalo u direktnim napadima, u kojima je povrijeđeno ili ubijeno 57 afganistanskih građana i pripadnika snaga sigurnosti, a 30 posto njih je učestvovalo u direktnim napadima, u kojima je povrijeđeno ili ranjeno 60 američkih vojnika ili pripadnika snaga koalicije”.

Iako Washington tvrdi da je dostavio dovoljno dokaza o opasnostima spornih 88 zatvorenika, Afganistanski odbor za revizije navodi da nema dovoljno dokaza o tvrdnjama da bi se ovi zatvorenici mogli ponovo priključiti naoružanoj opoziciji.

Vlada Afganistana nije izdala saopštenje o oslobađanju zatvorenika.

Na konferenciji za novinare u subotu afganistanski predsjednik Hamid Karzai je zatvor Bagram nazvao “fabrikom za pravljenje talibana”.

“Bagram je mjesto gdje nevine ljude muče i vrijeđaju i od njih čine opasne kriminalce”, rekao je on.

Sjedinjene Američke Države su prošlog marta Afganistanu predale kontrolu nad američkim zatvorom, koji se nalazi u sjevernoj provinciji Parwan.

Izvor: Al Jazeera