Oslobođeno 140 djece – vojnika u Južnom Sudanu

Iz UNICEF-a nadziru demobilizaciju djece iz frakcije Kobra, dok je, prema njihovim podacima, od 2015. godine pušteno 1.700 djece (AP)

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) saopćio je kako je uspio osloboditi 140 djece koja su se borila u redovima jednog od oružanih pokreta u Južnom Sudanu.

Kako navode iz UNICEF-a, djeca koju su uspjeli demobilizirati borila su se u redovima frakcije Kobra koja se odvojila od Južnosudanskog demokratskog pokreta, a akcija je opisana kao najveća od 2015. godine.

Istaknuto je kako će ovi maloljetni borci proći kroz program savjetovanja i psihološke podrške, te kako će biti smješteni u centre za brigu o djeci prije nego što počne potraga za porodicama djece i njihovo spajanje.

Vlada Južnog Sudana je u maju 2014. godine postigla mirovni sporazum sa frakcijom Kobra koja koristi djecu u svojim borbama protiv Vlade ove afričke države.

Sporazum predviđa da se okruzima Pibor i Pochalla u državi Jonglei da pravo na formiranje autonomne uprave pod nazivom Administrativno područje Veliki Pibor.

Pobuna nakon izbora

Neposredno nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, Vlada Južnog Sudana postigla je dogovor sa frakcijom Kobra 2015. godine o demobilizaciji djece koja se bore u redovima ove frakcije te njihovom postepenom spajanju s porodicama, prije priključenja ove frakcije službenim Vladinim snagama.

Iz UNICEF-a nadziru demobilizaciju djece iz navedene frakcije, dok je, prema njihovim podacima, od 2015. godine pušteno 1.700 djece.

U aprilu 2010. godine, Južnosudanski demokratski pokret pod komandom Davida Yaua Yaua pokrenuo je pobunu protiv vlasti u državi nakon što je njihov lider izgubio na lokalnim izborima u državi Jonglei, optužujući Vladu za namještanje rezultata izbornog procesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije