Oslobođena Kanađanka pritvorena u Kini

Zvanična Ottawa tvrdi da uhićenje oslobođene Kanađanke nema veze s nedavnim pritvaranjem direktorice kineske kompanije Huawei u Vancuveru (EPA)

Kanađanka koja je ovaj mjesec pritvorena u Kini vratila se u svoju domovinu nakon puštanja iz pritvora, otkrio je glasnogovornik kanadske vlade u vrijeme zahlađenja odnosa dviju država zbog pritvaranja direktorice Huaweija u Vancouveru.

Glasnogovornik nije objavio kad je Kanađanka puštena ni kad se vratila u zemlju.

Televizija CBC ranije ju je identificirala kao učiteljicu Sarah McIver.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ovaj je mjesec objavilo da je McIver “administrativno kažnjena” zbog ilegalnog rada.

Učestalo hapšenje Kanađana u Kini nakon “slučaja Huawei” 

Ona je bila treća kanadska državljanka uhićena u Kini otkad je 1. prosinca u Vancouveru pritvorena Meng Wanzhou, financijska direktorica telekomunikacijskog diva Huawei.

No kanadski dužnosnik ističe kako to uhićenje nema veze s pritvaranjem kanadskih državljana.

Wanzhou je pritvorena zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland prošli tjedan nije je spomenula u pozivima za oslobađanje dvoje kanadskih državljana.

Kineski sud će u subotu saslušati žalbu u slučaju kanadskog državljana pritvorenog zbog krijumčarenja “ogromne količine droge” u Kinu, što bi moglo dodatno otežati odnose između dviju država.

Kina je 2009. godine smaknula Britanca koji je u državu unio heroin, što je London žestoko kritizirao zbog izostanka procjene njegovog mentalnog stanja.

Izvor: Agencije