Oslobođena Italijanka u fokusu kampanje mržnje nakon prelaska na islam

Italijanski mediji objavili su da je Rim platio otkupninu od 1,5 miliona eura za oslobođanje Silvije Romano (Reuters)

Italijanska humanitarna radnica došla je u fokus ultradesničarske kampanje mržnje nakon što je ovog vikenda oslobođena iz 18-mjesečnog zatočeništva grupe Al-Shabab u Somaliji.

Za to vrijeme je Silvia Romano je prešla na islam, a njena porodica je potvrdila da je ova 24-godišnjakinja promjenila ime u Aisha.

“Islamska i sretna. Silvia nezahvalna”, pisalo je na naslovnici desničarskog lista Il Giornale u ponedjeljak.

Političar iz provincije Treviso objavio je na Facebooku da bi Romano trebala biti obješena.

Objava je kasnije uklonjena.

Romano je radila kao volonterka u sirotištu u selu na jugoistoku Kenije kada su je opkolili borci u novembru 2018. godine.

Oni su je prokrijumčarili preko granice u Somaliju, a vjeruje se da je tamo držala grupa Al-Shabab.

Dobrodošlica italijanske crkve

Grupa s kojom je radila, Africa Milele, pruža odjeću i hranu djeci u Keniji.

“Dobrodošla nazad Silvija, svi smo te čekali”, navodi se u saopćenju na njihovoj stranici.

Ckrva u Italiji također je pružila toplu dobrodošlicu za humanitarnu radnicu.

“Osjećamo da je ona naša vlastita kćerka”, rekao je kardinal Gualtiero Bassetti.

Italijanski mediji objavili su da je Rim platio otkupninu od 1,5 miliona eura za oslobođanje Romano.

Vlada je odbila to komentirati.

“Zamislite islamske teroriste… Donijeli su kući novac, počinili krivično djelo i ‘dobili’ kulturološku bitku u ime islamske marame i konverzije”, rekao je Matteo Salvini, lider ultradesničarske opozicione Lige.

Mediji navode da je Romano rekla zvaničnicima da je izabrala da bude muslimanka svojom voljom, nakon što je pročitala Kur'an i zato što je otmičari nisu zlostavljali.

‘Logoraš obučen kao nacista’

Alessandro Sallusti, direktor Il Giornale novine, koja je u vlasništvu brata bivšeg premijera Silvija Berlusconija, napisao je na Twitteru: “Silvija se vratila, živa i zdrava. Ali, bilo je kao da vidite zatvorenika logora ponosno obučenog kao nacistu. Ne razumijem. Nikad neću razumijeti.”

U intervjuu za novine La Repubblica, glasnogovornik Al-Shababa, imenovan kao Ali Dehere, potvrdio je da otkupnina isplaćena, ali je odbio kazati koliko je to bilo novca.

“Nešto će biti iskorišteno za kupovinu oružja, koje nam je sve više potrebno za vođenje svetog rata. Ostatak će biti iskorišten za vođenje zemlje, da se plati školama, da se kupe hrana i lijekovi i podijele našim ljudima, da se treniraju policajci koji održavaju red i provode zakone Kur'ana”, rekao je on.

Dodaje je da se Romano preošla na islam dobrovoljno, jer je “jasno vidjela svojim očima bolji svijet od onog koji je prije poznavala”.

Izvor: Agencije