Oslobođen jedan posmatrač, pregovori u toku

Jedan od osam stranih posmatrača OSCE-a koje od petka drže proruski separatisti u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine pušten je u nedjelju navečer.

Švedski posmatrač boluje od dijabetesa, te su ga separatisti odlučili pustiti, rekla je Stela Koroševa, glasnogovornica samoproglašenog gradonačenika Slavjanska.

Upitana hoće li on biti jedini posmatrač koji će u nedjelju biti pušten, ona je rekla “da”, ali je naglasila da se “pregovori nastavljaju” za ostale članove grupe.

Vlasti Slavjanska spremne su osloboditi strane posmatrače u zamjenu za pritvorene proruske aktiviste, javlja iz Slavjanska reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Na konferenciji za novinare prikazan je i videosnimak na kojem su pripadnici specijalnih ukrajinskih Alfa jedinica, uhapšeni u Horlivki.

Proruski aktivisti kažu da su i njih spremni pustiti u razmjenu za uhapšene aktiviste.

Navode kako su zarobljeni oficiri učestvovali u vojnoj operaciji u Horlivki. Ukrajinska agencija Interfax prenosi da su oni tragali za ruskim državljaninom osumnjičenim za ubistvo gradskog vijećnika Vladimira Ribaka. Tužilaštvo u Kijevu pokrenulo je istragu o njihovoj otmici.

Njemački predsjednik Joachim Gauck, koji je u Turskoj posjetio njemačke trupe, pozvao je separatiste na istoku Ukrajine i Rusiju da urade sve što mogu kako bi posmatrači OSCE-a bili oslobođeni.

Posmatrači: Nismo špijuni, želimo kući

Njemački posmatrač OSCE-a otet na istoku Ukrajine rekao je ranije u nedjelju na konferenciji za novinare u Slavjansku  da su on i sedmorica kolega dobro, ali se ne zna kad će biti pušteni.

Osmero zapadnih posmatrača  koje proruski separatisti drže od petka, bilo je u nedjelju na  konferenciji za novinare u Slavjansku, pobunjeničkom uporištu na istoku Ukrajine.

Posmatrači su ponovili da su oni diplomate u uniformama i da nemaju nikakve veze s NATO-om ili bilo kojim drugim savezom.

Dodaju kako su svjesni su da je njihova otmica politički instrument za pregovore oko uhapšenih proruskih aktivista.

“Svi evropski zvaničnici dobro su i niko nije bolestan. Nema naznaka o tome kada bismo mogli biti pušteni kući”, rekao je njemački pukovnik Axel Schneider i dodao kako ga “niko nije taknuo” i da nije bilo fizičkog zlostavljanja.

“Želimo iz dubine srca što prije otići kući”, rekao je Schneider. Dodao je  kako im sigurnost u Slavjansku jamči osoba koja je de facto gradonačelnik tog grada i lokalni separatistički vođa Vjačeslav Ponomarjov.

Incident u zgradi televizije u Donjecku

Ranije u nedjelju, Ponomarjov je rekao da su oteti promatrači “ratni zarobljenici”.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Trinaestorica vojnih promatrača – osam stranih i pet ukrajinskih – od petka su u rukama proruskih boraca.

Pregovarači poslani u Slavjansk dio su posebnog izaslanstva sa stotinu promatrača OSCE-a u Ukrajini, gdje na istoku raste napetost između vlasti i proruskih pobunjenika.

Proruski aktivisti nakratko su zauzeli i zgradu jedne televizije u Donjecku i zatražili ukidanje ukrajinskog programa. Nakon toga, napustili su zgradu bez upotrebe sile.

Nove međunarodne sankcije koje bi se već u ponedjeljak mogle uvesti Rusiji trebaju zaustaviti “provokacije” Moskve na istoku Ukrajine, rekao je u nedjelju predsjednik Barack Obama, koji boravi u posjeti Maleziji.

“Važno je da donesemo nove mjere kako bismo Rusiji dali do znanja da pokušaji destabilizacije u Ukrajini moraju prestati”, istaknuo je američki predsjednik na konferenciji za novinare u Maleziji.

Sedam industrijski razvijenih zemalja (G7) odlučilo je u subotu proširiti sankcije Moskvi nakon porasta napetosti na istoku Ukrajine.

Po riječima jednog američkog zvaničnika, “svaka zemlja će odlučiti kakve ciljane sankcije će uvesti”.

“Američke sankcije mogle bi biti donesene već u ponedjeljak”, dodao je.

Sastanak diplomata

Diplomati 28 zemalja Evropske unije sastat će se u ponedjeljak u Briselu kako bi “utvrdili dodatni popis sankcija iz druge faze”, poput blokiranja imovine i zabrane putovanja.

“Sve dok se Rusija bude služila provokacijama umjesto da krizu riješi mirnim putem i dade prednost smirivanju stanja, bit će posljedica i one će biti sve teže”, upozorio je Obama.

Rusija, koju Kijev i Zapad optužuju da potiče nerede u Ukrajini, nagomilala je blizu 40.000 vojnika na svojoj zapadnoj granici, gdje već nekoliko dana “izvodi vojne vježbe”.

SAD i Ukrajina su također optužili Moskvu da je u noći na subotu u više navrata povrijedila ukrajinski zračni prostor ne bi li “izazvala rat”, što ova negira.

Zbog takva razvoja događaja ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk morao je skratiti posjetu Rimu.

Izvor: Al Jazeera i agencije