Oslobađanje Dabiqa – bolan udarac za ISIL

Piše: Ra'fat al-Rifai

Opoziciona formacija Slobodna sirijska vojska uspjela je, u okviru treće faze vojne operacije “Štit Eufrata”, protjerati borce oružane grupe Islamska država Irak i Levant iz većeg dijela sjeverne provincije Halepa. FSA je preuzela kontrolu nad više od 30 kilometara kvadratnih, uključujući i strateški važna sela, poput Sawrana i Ihtimlata.

Također je oslobođeno selo Dabiq, koje ima veliki duhovni i ideološki značaj, utemeljen na islamskim predajama. Dabiq je predstavljao okosnicu ISIL-ove propagande u cilju učvršćivanja kontrole u provinciji Halepa i privlačenja što većeg broja boraca u svoje redove.

Nakon nedavnog napredovanja ovih snaga uz podršku Turske, što je pratila i jaka zračna podrška međunarodne koalicije, borbe u okviru operacije “Štit Eufrata” prelaze sa faze pronalaska žarišnih tačaka, kao što su grad Jarablos i mjesto Al-Ra'i, na fazu dubljeg prodora sa juga na teritorije pod kontrolom ISIL-a.

Bolan udarac

Govoreći o napretku na terenu i preuzimanju kontrole nad Dabiqom, Mohamed Al-Ghabi, komandant Jaish al-Tahrira (jedne od najistaknutijih frakcija FSA) za Al Jazeeru kaže: “S vojnog gledišta, osvajanje sela Dabiq je strateški gubitak za ISIL. Dabiq zauzima centralnu poziciju u sjevernoj provinciji Halepa, i to je bilo jedno od najvažnijih ISIL-ovih uporišta u regiji.”

Dodaje da ISIL-ov gubitak Dabiqa znači “uklanjanje jednog od najznačajnijih faktora za privlačenje naivnih boraca”. Kaže da je ISIL promovirao Dabiq kao “državu hilafeta pred Sudnji dan” te da će u tom mjestu doći do najveće bitke između “pravovjernih i onih na stranputici”. ISIL je iskoristio formiranje međunarodne koalicije za privlačenje boraca u svoje redove.

Komandant Jiash al-Tahrira zaključuje da napredak FSA ima strateške i moralne dimenzije te da učvršćivanje kontrole u sjevernoj provinciji Halepa označava prekid duge faze iscrpljujućih bitaka s ISIL-om i borbi “napadni i bježi”. Naglašava da je posljednji ISIL-ov gubitak na periferiji Halepa bio “bolan”.

ISIL je uoči napada FSA na Dabiq u jednoj od svojih novina objavio tekst u kojem umanjuje značaj ovog mjesta te navodi da još uvijek nije došlo vrijeme najveće bitke.

Snage FSA uspjele su proširiti kontrolu na sjeveru Sirije, između gradova Jarablos i Azaz, te na jugu, u pravcu grada Al-Bab. Ovo je prvi put da kontroliraju tako veliko područje, na kojem nema zračnih napada, kojima su izložena druga područja pod njihovom kontrolom u Siriji. Ovakva situacija potakla je stotine porodica na neposredan povratak u svoje domove.

Sljedeći je grad Al-Bab

Turski pisac i politički analitičar Mohammad Zahid Gul rekao je za Al Jazeeru da je Ankara počela operaciju “Štit Eufrata” nakon što se pobrinula da se Rusija neće miješati. Pri tome je uzela u obzir činjenicu da je to “jedina vojna snaga unutar Sirije te da iranska vojska ili milicije, kao i snage sirijskog režima, ne mogu donositi nikakve odluke bez Rusije. Prema tome, uspjeh sigurne zone je moguć, jer će se ona nametnuti u stvarnosti.”

Naglašavajući odlučnost Turske i njenih saveznika da učvrsti kontrolu nad područjima osvojenim u okviru operacije “Štit Eufrata”, ovaj pisac kaže: “Operacija ‘Štit Eufrata’ je presudna za Tursku. Turska na taj način štiti svoje granice i nacionalnu sigurnost od ISIL-a i Radničke parije Kurdistana. Turska pruža podršku sirijskom narodu kako bi zaštitila svoje gradove, sela i teritorije od ovih organizacija involviranih u kolonijalne projekte za podjelu Sirije. Sirijski narod ima pravo suprotstaviti im se.”

Nakon ostvarenog napretka FSA na području sjeverne provincije Halepa, borbe se, po svemu sudeći, nastavljaju u pravcu ulaza u grad Al-Bab, ISIL-ovog bastiona u istočnoj provinciji. Time bi se snage FSA našle u direktnoj konfrontaciji s kurdskim Jedinicama narodne zaštite i snagama sirijskog režima. U ovoj fazi počinju ozbiljni testovi za formiranje saveza i ostvarivanje balansa na sjeveru Sirije.

Izvor: Al Jazeera